Medicinske sestre na Kosovu najavljuju proteste i štrajk

kovid
Izvor: Koha ditore

Medicinsko osoblje na Kosovu zbog neisplaćene nadoknade od 300 evra najavljuju proteste i štrajk, prenosi Gazeta Ekspres.

Medicinske sestre Univerzitetske kliničko bolničke službe Kosova žale se da još nisu dobile naknadu od 300 evra, koju je obećala Vlada Kosova.

Pored naknade, medicinske sestre imaju i druge pritužbe zbog kojih su najavile štrajkove i proteste u slučaju da sve što je obećano ne bude ubrzo sprovedeno.

Sindikat medicinskih sestara, babica i drugih zdravstvenih radnika upozorio je na štrajkove i proteste ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Fitim Havoli, predsednik tog sindikata rekao je za RTV Dukađini da je socijalni dijalog iscrpljen neispunjavanjem uslova kao što su plaćanje noćne smene, opasnosti na radu i Zakon o platama.

„Ova vlada ili koja dođe sledeća, u trenutku kada budemo štrajkovali, jer je štrajk poslednja sindikalna akcija nakon što su iscrpljene sve mogućnosti za socijalni dijalog, a čini se da smo iscrpili sve mogućnosti, ja sam dobio na hiljade poruka medicinskih sestara koja su spremne da urade sve u skladu sa zakonom o sindikalnim organizacijama da bi postigli svoje ciljeve. Nema više obmanjivanja, reč socijalni dijalog je završena priča, bilo da su ove ili druge vlade, svi politički akteri su saučesnici što je stanje došlo do ove tačke“, rekao je Havoli, prenosi Telegrafi.

Dodao je da se dodatak od 300 evra, koje je obećala Vlada Kosova, nije pojavio na računima medicinskih sestara što je, kako kaže, imalo još veći uticaj na njihovu demotivaciju.

Medicinska sestra Amira Abazi, koja radi na intenzivnoj nezi Infektivne klinike, kaže da je od početka pandemije opsluživala pacijente sa kovid-19.

„Od marta smo maksimalno posvećeni pacijentima sa kovidom, ali naš rad nije dovoljno cenjen“, rekla je Abazi za RTV Dukađini.

Iz Unije medicinskih sestara kažu da mnoge medicinske sestre napuštaju Kosovo, a mnoge druge traže nove mogućnosti da napuste Kosovo i posao u zdravstvenom sistemu Kosova.