Milaku: Na Kosovu angažovan mali broj inspektora rada

Agim Milaku
Izvor: Ekonomia Online

Zamenik glavnog inspektora Inspektorata rada Agim Milaku je u intervjuu za Ekonomiju onlajn kazao da je na Kosovu angažovano 35 inspektora koji nadgledaju sprovođenje zakona na celoj teritoriji Kosova, što je veoma mali broj.

"Trenutno imamo 35 inspektora koji vrše nadzor nad sprovođenjem zakona na celoj teritoriji Kosova. Od 35 inspektora, osam su Srbi, 27 su iz albanske zajednice. To je mali broj u odnosu na veliki broj poslova i problema koji se predstavljaju našem društvu u odnosu na poslodavce i zaposlene, ali i u pogledu bezbednosti i zdravlja na radu", kazao je Milaku.

On napominje da je najveći problem kršenja prava zaposlenih u pogledu bezbednosti na poslu.

"Prekršaji zaposlenih su raznih vrsta. Ali najveći problem je kršenje prava iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, jer se narušava život i zdravlje radnika na radu. Trenutno je zakonom utvrđen stepen kazni, gde inspektori imaju pravo da izriču kazne", rekao je Milaku.

Radnička prava se krše svuda, ističe Milaku, dodajući da su najveće nepravilnosti zabeležene u građevinarstvu.

"To ne znači da nemamo potencijalni rizik u drugim delatnostima, bilo u proizvodnji, trgovini ili transportu, što ne isključuje mogućnost nezgoda. Tražimo veću podršku Vlade, da pomognu u konsolidaciji inspekcije rada u celini", rekao je on.