MUP Srbije obeležio Dan Sektora za vanredne situacije, održana i revija za pomoć udruženju "Majka devet Jugovića" sa Kosova

Vatrogasci
Izvor: MUP Srbije

U Srbiji je danas obeležen Dan Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, a tom prilikom pripadnici tog sektora održali su i humanitarnu reviju "Budi i ti heroj" od koje će novac biti doniran udruženju građana "Majka devet Jugovića" sa Kosova, prenosi 24 sedam.

Svečanosti je prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, koji je poručio da je ta humanitarna revija samo još jedan dokaz istinske humanosti i neizmerne želje pripadnika Sektora za vanredne situcaije da se pomogne svima kojima je pomoć zaista potrebna.

"U potpunosti podržavam akciju koja će doprineti obnovi srpskih svetinja, kao što je manastir Sveta Pekta i poboljšati uslove života korisnicima Doma za ženska lica ometena u razvoju u selu Izvor", naglasio je Gašič.

Gašić je istakao da su spasilački timovi Sektora za vanredne situacije MUP osvetlali obraz Srbije, čije se ime, zbog njihove nesebičnosti pominje samo po dobrom i herojstvu'.

"Pružiti pomoć ugroženima i spasiti ljudski život u dramatičnim i opasnim situacijama u kojima vatra ne bira ni doba dana, ni mesto, od presudnog su značaja. Veoma bitnu ulogu igraju vaša brzina izlaska na teren, spretno i efikasno postupanje prilikom intervencije", izjavio je Gašić.

Dodao je da će iz tih razloga MUP u narednom periodu učiniti sve da obezbedi najbolje uslove za rad Sektoru za vanredne situacije.

"Sve ono što je potrebno kako biste bili efikasniji u uspešniji u spasavanju ugroženih, ali da istovremeno pri intervencijama i vi budete bezbedni", istakao je Gašić.

Uz veliku pomoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, kaže Gašić, u proteklih 10 meseci su već izgrađeni objekti vatrogasno-spasilačkog odeljenja u Trgovištu, Brodarevu, Aleksandrovcu, Gadžinom Hanu.

Najavio je da se u narednom periodu očekuje isporuka još 77 novih vatrogasnih i dva logistička vozila.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić je rekao da je današnji događaj svojevrstan praznik humanosti, plemenitosti, solidarnosti i hrabrosti.

Naveo je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije tokom leta u borbama protiv požara na otvorenom, tokom zime u hladnim snegovima, a tokom proleća i jeseni u borbi protiv vodenih stihija.

Čaušić je istakao da je tokom tri pružanja pomoći ove godine u Turskoj i Grčkoj, broj vatrogasaca-spasilaca koji se samoinicijativno prijavio iznosio oko 30 puta više od broja koji je određen da ide.

"To pokazuje njihovu najtananiju nit humanosti da pomažu nekome koga ne poznaju, ali sa druge strane oni pokazuju koliko vole svoju zemlju i koliko znaju da će je preko granica prikazati na najbolji mogući način, što svaki put čine", naglasio je načelnik Sektora za vanredne situacije.

Čaušić je rekao da je Sektor za vanredne situacije u poslednjih 10 meseci ušao u eru istorijskog opremanja, obnavljanja opreme i kupovine vozila.

"Grade se novi objekti, nabavljamo nova vozila, otvaramo nove jedinice, neke smo izgradili, neke počinjemo", istakao je Čaušić.