Nastavljaju se protesti u Prištini za zaštitu žena i devojčica od nasilja

Protest u Prištini zbog silovane devojčice.jpg
Izvor: Kosovo Online

Uz povike "Smienite patrijarhalne sudije i tužioce", "Ne više", "Naoružajte žene", "Ne možemo više", stotine građana okupilo se drugi put u sedam dana u Prištini, kako bi izrazili svoj revolt protiv seksualnog nasilja nad ženama i djevojčicama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Demonstranti su se 5. septembra prvo zaustavili ispred zgrade Vlade, policije, Sudskog veća Kosova, a potom i ispred Tužilaškog veća, gde su tražili smenu glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini, Kujtima Munišija.

"Nastavićemo biti ovdje dok nam Tužilaštvo konačno ne kaže da je na strani žrtava, a ne na počinitelja", rekao je jedan od učesnika protesta.

Ostavku Munišija 4. septembra zatražila je ministarka pravde Kosova Aljbulena Hadžiju, koja je takođe rekla da treba preduzeti mere protiv "tužilaca i sudija koji ne obavljaju svoju dužnost".

Povod za poslednje proteste bilo je silovanje 11-godišnje djevojčice 27. avgusta u jednom parku u Prištini.

U slučaju 11-godišnjakinje, pravosudne institucije vode postupak za dva različita krivična dela.

Uz meru pritvora od 30 dana za petero osumnjičenih za silovanje maloletnice, ista je mera određena i za još šestero osumnjičenih koji su, kako tvrde pravosudne institucije, u junu ovu maloletnicu silovali i iskorišćavali za seksualne usluge.

Šta su zahtevi demonstranata

Demonstranti u Prištini imaju nekoliko zahteva za Vladu Kosova. Između ostalog, traže legalizaciju uporabe i distribucije nadražujućih plinova za samoodbranu, smenu zvaničnika koji nisu radili svoj posao, stvaranje specijalizovane jedinice za seksualno nasilje u Kosovskoj policiji, uvođenje predmeta seksualnog obrazovanja u školama, kao i pravdu i rehabilitaciju za osobe koje su preživele seksualno nasilje.

Što se tiče zahteva za korištenje iritantnog plina za samoodbranu, ministarka Hadžiju je 4. avgusta rekla da su imenovane dve radne grupe u Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje će napraviti pravnu i sigurnosnu analizu.

Rekla je da su u komunikaciji s Ministarstvom unutrašnjih poslova kako bi ispunili zahtev za stvaranje specijalizovane jedinice za seksualno nasilje u Kosovskoj policiji. Dok je, kako je rekla, u komunikaciji s Ministarstvom obrazovanja kako bi ispunili zahtev s protesta za uvođenje predmeta seksualnog obrazovanja u škole.