Očišćena divlja deponija na Ski centru Brezovica

Čišćenje divlje deponije na Ski centru Brezovica
Izvor: Kosovo Online

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine Opština Štrpce je uz pomoć NVO “Lets do it” organizovala danas akciju čišćenja divlje deponije koja se nalazi na ulazu u Ski centar Brezovica.

Svake godine nakon završetka zimske sezone na Ski centru Brezovica ostane gomila smeća. Danas je organizovana akcija u kojoj je očišćena velika divlja deponija koja se nalazi na samom parkingu Ski centra.

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić koji je i sam uzeo učešće u ovoj akciji kazao je da i ove godine opština čisti deponiju iako to nije u njihovoj nadležnosti, i apelovao na odgovorne da rade svoj posao i ne dozvole da se se ovakva situacija ponavlja.

“Ovo što se nalazi iza nas i oko nas je rezultat neogovornosti pre svega ljudi koji bi trebali kada se već ovde bave nekim biznisom i oni koji su odgovorni na drugačiji način da vode brigu o ovom prostoru da se pobrinu da nemamo ovakvu sliku svake godine na kraju zimske sezone. Sve ovo što vidimo, ovo smeće iza nas je rezultat i toga da Nacionalni park koji inače uzima novac od svih onih koji ulaze u Ski centar ne želi da plati odnošenje smeća. Činjenica je da ni sam Ski centar nije platio i duguje novac za odnošenje smeća i sve je to proizvod i na kraju imamo ovaj rezultat. Danas je svetski dan zaštite životne sredine i želeli smo baš na ovaj dan zajedno sa našim prijateljima iz NVO 'Lets do it' i lokalnim partnerima da pošaljemo.poruku da ne samo da ćemo očistiti smeće, već ćemo još jednom insistirati i apelovati da opština Štrpce konačno dobije potrebnu licencu za odnošenje smeća, a apelujemo i na sve koji posluju na Ski centru bilo javno preduzeće ili privatni biznisi da uredno plaćaju odnošenje smeća i da se pobrinu da ovakva slika više  nikad ne bude”, kazao je Jevtić.

Dodao je da  ovo nije prvi put da opština Štrpce radi posao koji nije u njenoj  nadležnosti, ali da ne žele da u svojoj opštini imaju ovakvu sliku.

Ljuan Aslanaj ispred organizacije “Lets do it” je istakao da se Brezovica, ali i drugi Nacionalni parkovi na Kosovu suočavaju sa divljim deponijama, i kazao je da se mora naći rešenje da turistička mesta ostanu čista.

"Najpre da kažem da svi treba da dođu na Brezovicu i vide ovu lepotu, a sa druge strane žao nam je što na dan kada se obeležava Svetski dan žaštite životne sredine dolazimo na Brezovicu da bi je čistili. Brezovica i drugi Nacionalni parkovi Kosova  suočavaju se sa velikim problemom oko  odlaganja smeća. Ovim problemom najviše treba da se bavi Ministarstvo životne sredine, da se nađe rešenje da ove površine koje privlače turiste ostanu čiste. Zahvaljujemo se opštini Štrpce na volji i angažovanju, kao i drugim organizacijama koje su  odvojile vreme kako bi da izmenili sliku ovog mesta, i očistimo nered. Nadamo se da će opština Štrpce zajedno sa ministarstvom naći način da sva preduzeća koja ovde posluju reše problem odlaganja smeća. Čuo sam od predsednika da već dve godine čekaju da dobiju licencu za kompaniju koja će se baviti  iznošenjem smeća. Ja ću da kontaktiram ministrastvo da se to što pre završi, zato što je ovo turističko mesto. Nadam se da ćemo sledeći put kada dođemo naći  Brezovicu čistu, i da ćemo dolaziti da uživamo  i da se opustimo u lepoti koju pruža Brezovica“, kazao je Aslanaj.