Od 22.000 nastavnika na Kosovu, samo 22 su iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana

Škola
Izvor: RTV

Od 68 nastavnika osnovne škole "Seljman Riza" u Kosovu Polju, gde nastavu pohađaju učenici iz različitih zajednica, samo jedan nastavnik je iz egipćanske zajednice. Kako se dodaje, na nivou Kosova, 22 nastavnika su iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, prenosi Koha.

U organizaciji "Glas Roma, Aškalija i Egipćana" pominju sektore u kojima ima najmanje zaposlenih iz zajednica.

"Iz nekih istraživanja pokazalo se da su profil nastavnika i profil medicinskih sestara dva profila koja imaju najveći manjak zaposlenih iz ove tri zajednice, a to nam govori o nekoj vrsti oklevanja da prvi kontakt ljudi žive sa učiteljicom ili medicinskom sestrom koja nije iz ove tri zajednice", izjavila je Njomza Uka-Seljimi iz pomenute organizacije.

U organizaciji koja se bavi marginalizovanim zajednicama zatražili su da se ovim nastavnicima pruži mogućnost da predaju i albanskim učenicima.

"Mi smo pristalice onoga što predstavnik zajednice ne bi trebalo posebno da pruža usluge toj zajednici, u ovom slučaju ako učiteljica iz zajednica Egipćana, Roma, Aškalija ne mora nužno da bude učiteljica dotične zajednice, ona je nastavnik i trebalo bi da ponudi obrazovanje svim etničkim grupama", kažu iz ove organizacije.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da su konkursi za zapošljavanje nastavnika otvoreni za sve i da do sada nije stigla nijedna pritužba građana ovih sredina.

Prema Zakonu o državnoj službi na Kosovu, 10 odsto radnih mesta u javnim institucijama moraju da popune pripadnici manjinskih zajednica.