Održana svečana akademija povodom Dana opštine Gračanica

Svečana akademija opštine Gračanca
Izvor: Kosovo Online

Povodom obeležavanja Dana opštine Gračanica u velikoj sali Doma kulture održana je svečana akademija. Predsednica opštine Ljiljana Šubarić poručila je da su u poslednjih godinu dana uspeli da meštanima opštine Gračanica poboljšalju život.

Obeležavanje Dana opštine Gračanica počelo je 1. septembra, a u protekle tri nedelje tim povodom organizovane su brojne kulture, umetničke, sportske i edukativne manifestacije.

"Učinili smo i činićemo još više da se našoj deci i mladim ljudima odužimo za sjane rezultate koje postužu tokom školovanja i sportskih takmičenja. Jer mi boljih i kvalitetnijih reprezenata naše opštine nemamo. Snaga je u mladosti, budućnost je u njihovim rukama", rekla je Šubarić i istakala da je unapređenje infrastrukture prioritet opštine.

Šubarić je navela da su pažljivo radili na izgradnji razvojnog plana koji ima za cilj da Gračanicu i ostala mesta učini urbanim i atraktivnim za život i ekonomski razvoj.

"Verujem da ćemo i u ovim teškim vremenima, punih iskušenja imati dovoljno snage i energije da našu Gračanicu učinimo onakvom kakvu je svi mi građani zaslužujemo" poručila je ona.

Predsednica opštine uručila je zahvalinice za doprinos Opštini Gračanca kao i povelju potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću za rad i trud, koju je umesto njega preuzeo potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Simić je prisutnima pročitao pismo Milana Radoičića u kojem se navodi da je briga o ljudima na jugu Kosova njegova primarna obaveza, kao i očuvanje političkog jedinstva, koje su teškom mukom izgradili.

"Teška vremena za srpski narod na ovim prostorima decenijama unazad i naša generacija mora svojim delima pokazati da smo  dostojni potomci hrabrih predaka. Pozivam vas da zbijemo redove, zaboravimo sitne razlike i nastvimo borbu za bolji život našeg naroda", navodi se u pismu Radoičića.

Takođe, u pismu se dodaje da bez obzira na pretnje, nepravdama i lažnim optužbama neće uspeti da ga skrenu sa pravog puta i "spreče da sačuvamo naš narod i jedinstvo koje smo teškom mukom sagradili na KiM".

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić prisustvovao je Svečanoj akademiji i tom prilikom čestitao slavu Opštini Gračanica i poželeo da se uvek sabiramo u velikom broju, jer samo tako, kako je kazao Rakić, možemo da sačuvamo naše pretke i istoriju i gradimo budućnost na ovim prostorima.

"Naš narod se uvek okupljao oko svojih svetinja kada se slavilo, radovalalo, tugovalo, kada su bili teški dani za nas. Ohrabreni novim životima koji se svakog dana rađaju, motivisani smo da što više ulažemo u obrazovanje, ekonomiju i boljitak mladih. Zato želim da zahvalim svim majkama Jugovića na nesebičnom doprinosu, jer su deca naša budućnost i garant našeg opstanka. Niko ne može da nam oduzme i prisvoji to što smo vekovima čuvali a to je naša vera, koreni, tgradicija, domovi, i nikakve pretnje i zastrašivanja nas ne mogu uplašiti i pokolebati da istrajemo u želji za slobodom jer smo mi svoji na svome. Mi smo bedem opstanka na ovim prostorima, ali samo zajedno možemo da istrajemo i da se odupremo svim iskušenjima i sačuvamo mir", poručio je Rakić.

Svečanoj sednici prisustvovao je i sekretar Eparhije raško-prizrenske, otac Saša Mitrović, koji je preneo blagoslov vladike Teodosija koji nije mogao da prisustvoje sednici zbog svojih arhipastirskih obaveza.

"Sveta Bogorodica je blizu nas, ovde sabranih, ona zna našu muku i nevolju, i ona se moli sinu svome da nas sabere i da nam daruje snage i strpljenja da istrajemo kako bi nas održala na putu naših slavnih predaka Svetoga Save, Stefana Nemanja... Zato i mi braćo i sestre, treba da ostanemo ono što jesmo narod božji, narod svetosavski, sveto lazarevski", poručio je Mitrović.

Tokom sednice prikazan je kraći dokumentarni film "Novo lice naše Gračanice".