Ombudsman: Preispitati odluku o policijskom času i tri doze vakcine pri ulasku na Kosovo

Koronavirus laboratorija uzorci krvi kovid
Izvor: pvportal.me

Kosovski ombudsman Naim Ćeljaj kaže da bi Vlada trebalo da preispita dve mere koje su uvedene radi sprečavanja širenja virusa kovid- 19, a odnose se na uvođenje policijskog čas i neophodne tri doze vakcine prilikom ulaska na Kosovo, prenosi Periskopi.

Ombudsman je, kako navode, objavio pravno mišljenje u vezi sa ovim merama i eventualnim ograničenjem ljudskih prava i sloboda.

"Ombudasman kroz ovo mišljenje iznosi stav da Vlada treba da preispita meru ograničenja kretanja od 22 do pet časova, precizirajući da bi umesto toga bilo korisnije da se pojačaju mehanizmi sanitarne kontrole i inspekcije, kako bi se vršile češće kontrole da li se sprovode već poznate opšte mere", navodi se u saopštenju.

Povodom odluke o trećoj dozi antikovid vakcine za ulazak na Kosovo, ombudsman je u pravnom mišljenju naveo da praksa zemalja regiona pokazuje da nijedna od njih ne zahteva od građana koji ulaze na njihovu teritoriju da imaju tri doze vakcine.

Naveo je da je većina zemalja, od početka pandemije, prihvatila antigenske testove prilikom ulaska ili izlaska iz zemlje, koji su brži i pristupačniji za džep građana, dok su za ulazak na Kosovo građani obavezni da imaju PCR test, koji je duplo skuplji i zahteva više vremena za obradu u laboratoriji.