Operativci Kosovske policije štrajkuju zbog niskog koeficijenata zarade

Kosovska Policija
Izvor: Kosovo Online

Operativna flota i radnici Odeljenja operativne podrške u Kosovskoj policiji protestvovali su danas na svojim radnim mestima nezadovoljni sistemom po kome se vrednuju plate, odnosno neusklađenosti koeficijenta zarade i posla koji obavljaju zaposleni, prenosi Koha.

Šef Sindikata Kosovske policije Imer Zećiri rekao je za Kosova Pres da će protest biti nastavljen dok se ne ispune zahtevi radnika.

"Radnici ove dve grupe protestuju, ostaju na svom radnom mestu, ne protestuju na ulici sa transparentima, nego protestuju na radnom mestu. Njihov jedini zahtev je da se razvrstavaju u koeficijente na osnovu zanimanja koje imaju. Ovo je zahtev i obećanje da će biti ispunjen dato je pre nekoliko meseci od primene Zakona o platama. Prošlo je već šest i po meseci. Zaposleni čekaju da se neko iz vlasti osvrne ili, tačnije, da dođe neko iz MUP-a", rekao je Zećiri.

Šef sindikata je pozvao nadležne institucije da razmisle i smire ovu situaciju radi normalizacije rada policije.

"Rešenje je kada dođe neko iz MUP-a i pokaže konkretno od kog datuma će se raditi poboljšanje ili procena koeficijenta svih ovih profesionalaca koji protestuju, ovo bi bilo najbolje rešenje. Pozivamo ih da  u tom pravcu razmisle i smire situaciju kako bi normalno funkcionisali u našem redovnom radu i dužnostima, jer nefunkcionisanje ove dve jedinice u velikoj meri ometa razvoj ili obavljanje redovnih poslova u ostatku Kosovske policije. Ako se situacija sa ovim zaposlenima ne smiri, negodovanja će se povećati, proširiti, imamo upozorenje ostalih službenika koji će se pridružiti protestu", upozorio je on.

Zakonom o platama, koji je na snazi od februara, utvrđena je vrednost koeficijenta zarada u javnom sektoru na 105 evra.

Međutim, ovaj zakon je 7. aprila ove godine narodni zastupnik uputio Ustavnom sudu.

S tim u vezi, narodni advokat je primio žalbe od Tužilačkog saveta Kosova, Sudskog saveta Kosova, opštinskih prosvetnih službenika, medicinskih sestara, lekara, Sindikata kosovske policije, Centralne izborne komisije i drugih institucija i organizacija.