Patrijarh Porfirije: Bratunac je mesto golgote i molitve

patrijarh Porfirije
Izvor: Kosovo Online

Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Bratuncu, gde je služio parastos za 3.267 stradalih Srba u srednjem Podrinju i Birču, da je to mesto "svetinja, golgota srpskog naroda i tačka preispitivanja čovečanstva", prenosi RTRS.

Patrijarh Porfirije je, nakon parastosa koji je služio na groblju u Bratuncu, poručio da Bog podjednako gleda na svakog čoveka.

"Molimo se za sve žrtve i svu braću i sestre koji su stradali i ovde i drugde, jer su to duše Božije. Ovo mesto je svetinja, mesto molitve i najmudrije i najpriličnije bi bilo da svi kleknemo na ovom mestu i zaćutimo",  rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh je rekao da se u stradanjima odmerava granica koja deli dobro i zlo, te napomenuo da su u ratu svi podjednako stradali i da je u njemu poraženo dostojanstvo, a nema dobitnika.

"Ovo mesto je naša rana, a takvih je mnogo", ukazao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je istakao da na ovom mestu treba uputiti molitve za postradale, bez obzira na narode kojem pripadaju, jer su pred Bogom, kako je rekao, svi isti.

Njegova svetost je poručio da je jedino Gospod Bog sudija.

"Ovo je mesto koje možemo nazvati sudištem, po pravima Božijim jer, kako sudimo drugima, onako će se i nama suditi",  rekao je patrijarh i naveo da postoje ljudi koji beže od ovakvih mesta jer žele da sude.

On je naveo da su ova stradalništva mesta gde, istakao je, rasuđujemo sami o sebi.