Patrijarh Porfirije: Brinemo za događaje u svetu, a međusobno se mrzimo

Patrijarh Porfirije
Izvor: RTV

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije rekao je danas da brinemo za nesporazume u svetu, za događaje u kojima nismo učestvovali i možda ne zavise od nas, a međusobno smo isključivi, ispunjeni neretko, kako je istakao, mržnjom, prenosi Politika.

"Znamo svi da ne možemo odoleti ponekad i osuđivanju, ogovaranju i isključivosti. Ali zato postoji tajna praštanja i tajna pokajanja", rekao je patrijarh Porfitije, na liturgiji u crkve Vaznesenje Gospodnje, povodom slave grada Beograda Spasovdana.

On je naglasio i da crkva ne postoji da bi sačuvala nešto što je prolazno.

"U istoriji je sve promenljivo i relativno, neki stariji među nama nisu promenili svoju adresu od kad su se rodili do danas, a promenili su ko zna koliko naziva država. Ali Crkva Hristova je neprolazna jer je Bog večan", naglasio je patrijarh Porfirije.

On je poručio da "niko ne treba da nam kaže kako treba da živimo".

"To nam je rekao Hristos i zato slavimo slavu Spasovdan jer smo se opredelili za Hrista, to Beograd ovim pokazuje. Ne treba nama da neko kaže koje su naše vrednosti", rekao je patrijarh Porfirije.

Nakon liturgije on je služio pomen u porti, kod mermernog krsta, građanima koji su tu poginuli u nemačkom bombardovanju Beograda 6. aprila 1941.

U 18 časova patijarh Porfitije predvodiće Spasovdansku lituju od ove crkve do hrama Svetog Save, gde će se pomoliti za mir. Domaćin slave ove godine je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.