Patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru u Jasenovcu

Patrijarh služi liturgiju u Jasenovcu
Izvor: TV Hram

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, prenosi RTV.

Patrijarhu Porfiriju sasluživali su mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, mitropolit prespansko-pelagonijski Petar, mitropolit kumanovsko-osogovski Grigorije i episkopi mileševski Atanasije, pakračko-slavonski Jovan, valjevski Isihije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i humski Jovan.

Liturgiji su prisustvovali i princ Filip i princeza Danica Karađorđević, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i druge visoke zvanice i brojni vernici.

"Neka Bog da, da molitvama Svetih Novomučenika Jasenovackih mir božji, ljubav i radost dođu među sve nas ovde i sve druge ljude. Neka mir bude sa svim ljudima dobre volje, a onima koji nisu dobre volje, da molitvama Svetih Novomučenika Jasenovačkih postanu ljudi dobre volje", rekao je Porfirije, prenela je Hina.

Nakon liturgije, obratio se mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koji je rekao da Jasenovac kao najveća golgota, kao najveće žrtveno mesto srpskog naroda u Drugom svetskom ratu sabira u sebi sva ostala žrtvena mesta, od Jadovna do Čakora i Kraljeva i Kragujevca.

"Danas proslavljamo Svete srpske Novomučenike ovde u Jasenovcu, ali znamo da su u Jasenovcu stradali i drugi narodi, naročito Jevreji i Romi, i prema njihovim žrtvama izražavamo najveće poštovanje", kazao je mitropolit Joanikije.

Kako je podsetio, kada je patrijarh srpski German 1984. ovde u Jasenovcu rekao "Praštamo, ali ne zaboravljamo", on je zapravo to rekao iz "osećanja prisustva Svetih Mučenika na ovome žrtvenome i svetome mestu", prenosi TV Hram.

"Ako je Gospod njih već proslavio i projavio, kako onda da ne otvorimo svoja srca za oproštaj. A nezaborav šta znači? To ne znači da skupljamo gnev i mržnju za osvetu, ne dao Bog, jer tako bismo odbili milost Božiju od sebe i milost Svetih Mučenika, nego negujemo liturgijsko proslavljanje i pamćenje i pominjanje. To je pravi nezaborav", poručio mitropolit Joanikije.

Posle liturgije položeni su venci.