Patrijarh Porfirije: Ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji kad budu povoljniji epidemiološki uslovi

Patrijarh Porfirije
Izvor: Tanjug

Patrijarh srpski Porfirije poručio je da će čin njegovog ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji sačekati povoljniju epidemiološku situaciju, prenosi Tanjug.

U božićnom intervjuu za Politiku, Porfirije je tako odgovorio na pitanje šta odlaže njegov čin ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji, da li pandemija ili društveno-politička situacija u pokrajini.

"Epidemiološke mere su nepredvidive i često toliko restriktive da ustoličenju najčešće ne bi moglo da prisustvuju ni svi članovi Svetog arhijerjskog sabora, a kamoli verni narod. Stoga ćemo sačekati da se epidemiološke okolnosti normalizuju kako bi ustoličenju mogao da prisustvuje svako ko želi", rekao je Porfirije.

Na molbu da prokometariše to što je njegova poruka mira, upućena na početku božićnog posta povodom protesta na ulicama u više gradova, protumačena kao "svrstavanje uz vlast", Porfirije je istakaoda je "omeđivanje Crkve stranačkim ogradama apsurdno, uskogrudno, nedalekovido".

"Mir stvara plodnost, blagostanje, napredak, radost i to želim mom narodu, da se rađamo i množimo, da se radujemo i pomažemo jedni drugima, a ne da se mlatimo motkama po ulicamana. Crkvu ne možemo da omeđimo, ni prostorno ni vremenski, a kamoli stranački. Crkva uvek gleda celinu, ako hoćete ne celinu jednog naroda, makar bio i moj narod - najbolji, kako ja vidim srpski narod. Crkva gleda čovečanstvo, univerzum, vaseljenu i budući vek", rekao je Porfirije.

Kaže da se tom porukom mira, na početku božićnog posta, nije obratio nekoj apstraktnoj masi, nego svom narodu, koji je, ističe, juče izašao iz rata.

"Juče iz građanskog rata zbog raspada države, prekjuče iz Drugog rata i krvave revolucije, tek dve decenije ranije iz Velikog rata. Nekoliko godina pre iz balkanskih ratova. Nema kraja. Da ne nabrajam dalje. Ljudi, stanite. To što se u poslednjem ratu Srbi nisu međusobno ubijali izgleda da nekome veoma nedostaje", izjavio je Porfirije.

Poručuje da svako ima odgovornost za mir, te da on svoju odgovornost doživljava i živi na takav način.

Porfirije dodaje i da je onaj, ko u Crkvu unosi duh političkog strančarenja ili bilo kakvog strančarenja, promašio temu.

"A promašenu temu do promašenog života deli kratak korak", poručuje Porfirije.

Govoreći o tome koliko je za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) važno potpisivanje Temeljnog ugovora sa Crnom Gorom, Porfirije kaže da je optimista da je će taj ugovor biti potpisan na dobrobit obe strane - SPC i Republike Crne Gore.

"Činjenica da su analogni ugovori zaključeni sa Svetom stolicom i sa Islamskom zajednicom, ostavlia je većinski narod, većinsku zajednicu i većinsku SPC u apsurdno neravnopravnom položaju u svojoj matičnoj zemlji", rekao je Porfirije.

Kaže da sa punom odgovornošću i povišenom obazrivošću prihvata činjenicu da će Temeljni ugovor, kada ga dve strane zaključe, po pravnoj snazi biti iznad lokalnih zakona.

Ponovio je da odredbe ugovora moraju biti na dobro svih i da niko ne sme da bude zbog njih uskraćen za neko pravo.