Petronijević: NATO nema imunitet u procesima pokrenutim pred našim sudovima

Petronijević
Izvor: Večernje novosti

Advokat Goran Petronijević smatra da imunitet na koji se poziva NATO u slučaju dve tužbe koje su protiv Alijanse zbog agresije 1999. godine podnesene Višem sudu u Beogradu, u ime obolelih od kancera, potpuno je promašeno opravdanje i dodaje da ima utisak da nisu razumeli o čemu se radi ili imaju loš pravni tim, prenosi RTRS.

Petronijević je istakao da NATO kao pravni subjekat smatra da ima imunitet od krivičnog gonjenja i poziva se na odredbe sporazuma koji je sklopljen 2005. godine sa SRJ, a koji je potpisao tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Drašković.

“Ovim sporazumom daje se imunitet NATO vojnicima koji ne mogu odgovarati za krivična dela počinjena na teritoriji Srbije i pred našim sudovima. Ovo sada je građanska parnica za nanesenu štetu koja je nastupila upotrebom zabranjenih borbenih sredstava. Imam utisak da nisu razumeli o čemu se radi ili imaju loš pravni tim”, kaže Petronijević.

Petronijević kaže da je ovo svojevrsno ohrabrenje jer se NATO prvi put upustio u jednu sudsku parnicu.

“Do sada se NATO nije ni obazirao na ovakve stvari. Ovoga puta se oglasio i rekao da ima imunitet i da imaju pasivnu legitimaciju da budu tužena strana u sporu”, kaže advokat.

Za sada, ističe, postoje dvije tužbe koje su u proceduri i to su svojevrsni "probni baloni" da bi se videlo kako će srpsko pravosuđe reagovati.

Petronijević je dodao i da građani iz Republike Srpske, čija su mesta bombardovana, takođe mogu da tuže NATO, ali bi, kako kaže, prvo trebalo da se dobiju presude pred pravosuđem u Srbiji.

“Tako bi trebalo postupiti imajući u vidu iskustva Italijana. Onda bi to bilo ozbiljno ohrabrenje. Ipak, treba imati u vidu i status pravosuđa u BiH, odnosno pravosuđa u Srpskoj koji je trenutno pod velikim pritiskom sa strane”, ističe Petronijević.

Petronijević podseća da su italijanski vojnici boravili na Kosovu gde je bačeno najviše projektila s osiromašenim uranijumom. A zahvaljujući italijanskim udruženjima veterana, naučnim istraživanjima i lekarskim analizama utvrđeno je da postoji direktna veza između boravka italijanskih vojnika na tlu koje je kontaminirano osiromašenim uranijumom i bolesti od kojih su oboleli.

Oni su tužili su Italiju i NATO i dobili su postupke i protiv države i protiv Alijanse.