Potpisan sporazum sa UNICEF-om o kućnim medicinskim posetama

Potpisivanje sporazuma sa Unicefom.jpg
Izvor: Ekonomia Online

Ministar zdravlja Rifat Ljatifi i šefica Kancelarije UNICEF-a na Kosovu Nona Ziherman potpisali su danas Sporazum o saradnji na planu kućnih lekarskih poseta, prenosi Ekonomija onlajn.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je program kućnih poseta za dobrobit majke i deteta počeo da se sprovodi 2014. godine. Trenutno je program integrisan u sistem primarne zdravstvene zaštite i sprovodi se u 22 opštine.

Kako je navelo ministarstvo, program kućnih poseta ima za cilj da poboljša pristup uslugama primarne zdravstvene zaštite za trudnice, decu mlađu od tri godine i njihove roditelje, posebno za ugrožene porodice.

Ministar Ljatifi i Ziherman ocenili su da je cilj da se ovaj program proširi na sve opštine na Kosovu, kako bi se preko lekara i obučenih medicinskih sestara pružile sveobuhvatne zdravstvene usluge deci i trudnicama tokom stacionarnih poseta.

Program kućnih medicinskih poseta realizuju Ministarstvo zdravlja i primarna zdravstvena zaštita, uz podršku Kancelarije UNICEF-a na Kosovu, uz sredstva Vlade Luksemburga.