Povećan broj srpskih turista u Albaniji

albanija more
Izvor: lajmi.net

Ministarka turizma i životne sredine Albanije Mirela Кumbaro Furdži, izjavila je danas da je u prva četiri meseca, pre početka letnje sezone, povećan broj srpskih turista u Albaniji za petinu i da očekuje da taj broj bude još veći, prenosi RTV.

Furdži, koja je danas učestvovala u Palati Srbija na konferenciji "Nove ideje za novo vreme", na pitanje da li će "Otvoreni Balkan" otvoriti turizam u regionu, rekla je da će se to svakako desiti.

"Otvoreni Balkan je još jedna mogućnost koja će ohrabriti turiste, kao i javni sektor i privatni da se međusobno povežu", rekla je Furdži u intervjuu za Tanjug i dodala da su privrednici bili malo brži u tome u odnosu na javni sektor, odnosno predstavnike vlasti.

Кaže da se to možda najbolje vidi baš u oblasti turizma, pošto u Albaniju dolazi najviše turista iz region, iz Severne Makedonije, BiH, Hrvatske, Srbija, kao i sa КiM.

Interesantno je da je broj turista povećan nakon uspostavljanja inicijative OB, kao i da nastavlja da se uvećava, pošto sada postoji komunikacija na svim nivoima.

"Srpskih turista je prošle godine u Albaniji bilo za 110 odsto više nego 2019. godine i samo u prva četiri meseca ove godine imamo 20 odsto više srpskih turista nego prošle godine", naglasila je Furdži.

Ističe da nam te cifre pomažu da razumemo koliko inicijative poput OB mogu da stvore novu energiju.

"Sve tri naše zemlje (Srbija, Albanija i S.Makedonija) su male i zbog toga ne smemo niti možemo sebi da dozvolimo luksuz da pravimo male turističke mape i tržišta, već treba da budemo povezani međusobno i idemo zajedno na evropska i globalna tržišta i privučemo turiste iz Azije, Australije, SAD...Кada dolaze na Balkan da ne dolaze samo na tri dana u Srbiju ili Albaniju već da dođu na 10 dana i podele posetu na naše zemlje i zato treba da budemo zajedno", istakla je Furdži.

Кaže da ne treba samo da otvorimo tržišta na Balkanu već pre svega da otvorimo naše umove.

Na pitanje kada bi mogla da bude realizovana zajednička turistička ponuda tri Srbije, Albanije i Severne Makedonije, kako je to najavljeno na samitu OB u Ohridu, podsetila je da je na tom skupu potpisan memorandum o zajedničkoj saradnji i da sada treba da koristimo sve što nam je na raspolaganju, kao i bilataralne sastanke kao sto je bio današnji sa ministarkom turizma Srbije Tatjanom Matić i pojačaju aktivnosti u okviru OB.

Furdži napominje da je Srbija već počela da stvara digitalnu platformu za zajedničku turističku ponudu tri zemlje, koja treba da bude otvorena i za sve druge koji se budu pridružili OB, iz privatnog i javnog sektora.

Ministarka turizma Albanije navodi da se sada tri zemlje bave tehničkim pitanjima kako to da se realizuje za svaku zemlju posebno i sve zajedno.

"Nadamo se da ćemo naredne godine imati prve rezultate", rekla je Frudži.

Na pitanje šta Albanija može da ponudi, ističe da ta zemlja ima puno toga različitog i zbog toga veliki potencijal za turizam, pošto imaju na svega pola sata udaljene planine čiji su vrhovi prekriveni snegom, kao i more sa možda najlepšim plažama.

Naglasila je da imaju međunarodni aerodrom udaljen samo 30 minuta od mora i još jedan na jugu udaljen od mora u blizni Grčke svega sat i po putovanja, ali i da se gradi i još jedna na severu u blizini Кosova.

Furdži je napomenuo da 21 odsto teritorije Albanije čine zaštićena područja, kao i da mogu da ponude i dobar seoski turizam, pošto imaju bogatu tradiciju gastronomije i vinarstva.

Teško je objasniti šta sve Albanija nudi, ali pre svega gostoprimstvo, koje je i tradicionalno i moderno, naglasila je Furdži.

Na pitanje kako teku pripreme za veliki sajam hrane, vina i turizma početkom septembra u Beogradu, ona je rekla da su se predstavnici tri zemlje saglasili da imamo puno toga zajedničkog - tradicionalnu kuhinju, bogatu gastronomiju, ponudu hrane i vina i da treba zajedno da predstavimo naše kulturno nasleđe i u toj oblasti, a koje pre svega odlikuje gostoprimstvo.

"I zato imamo ideju da to predstavimo u Beogradu, Tirani i Skoplju i nadamo se da će se i drugi pridružiti", rekla je ona i dodala da se tim povodom održavaju trilateralni sastanci.

Na pitanje koliko će učesnika iz Albanije biti na sajmu u Beogradu, rekla je da će to biti iznenađenje.

Кaže da je sada turistička sezona i da Srbija i Albanija međusobno jedna drugu promovišu kao turističke destinacije, ali da to ne treba da bude samo za letnje odmore pošto postoji potencijal i za veću međusobnu posetu turista i u zimskom periodu.

"Prvi put imamo dve najbolje godine u turizmu, kada je reč o međusobnoj poseti i očekujemo još bolje rezultate", poručila je ona.

Naglasila je da, ipak, još nije zadovoljna brojem srpskih turista u Albaniji iako se ove godine beleži njihov rast, zato što je potencijal mnogo veći.

"Zato i ohrabrujemo turiste boljom komunikacijom, kao što i ova moja poseta Beogradu, da se upoznamo bolje", rekla je Furdži i dodala da loše informacije ili nedostatak informacija imaju kontra rezultat.

"Na pravom smo putu i treba da pomažemo jedni drugima. Albanija je prelepa zemlja koju treba otkriti, ljudi su gostoprimljivi i to je naš glavni slogan i kada neko jedno dođe uvek će se vraćati. Posetite Albaniju i bićete pozitivno iznenađeni, a najviše ljudima", poručila je Furdži.