Protojerej Janković u susret Vaskrsu: Sve je više dece u hramovima, baš to nam je potrebno

Protojerej Janković
Izvor: Kosovo Online

Protojerej Radoslav Janković, sveštenik pri Crkvi Svetog Velikomučenika Dimitrija u Severnoj Mitrovici, kaže za Kosovo onlajn da ga veoma raduje što sve više dece dolazi na službu. Na Veliki Četvrtak, kako navodi, crkvu su napunili mališani iz predškolske ustanove, a baš to je ono što nam treba.

Najradosniji hrišćanski praznik je, kako podseća protojerej Janković, pred nama. Ovih dana smo ušli u sedmicu strogog posta ili Strasnu nedelju.

"Hvala Gospodu Bogu, pripremamo se za najradosniji i najveći hrišćanski praznik Vaskrsenje Gospodnje. Mi vernici smo se sedam nedelja pripremali postom, a ova poslednja ili strasna sedmica nazvana po Isusu Hristu koji je pretrpeo za izbavljenje roda ljudskoga“, kaže za Kosovo onlajn Janković.

Narednih dana će u hramu Svetog Dimitrija biti služene svete liturgije, a, kako kaže, posebno ih raduje što sve veći broj dece dolazi u crkvu. To nam je, dodaje, u ovom trenutku najpotrebnije.

"U crkvi imamo svakodnevne liturgije, a tokom posta bilo je liturgija pređeosvećenih darova, pogotovo u ovoj strasnoj sedmici bila je bogata bogosluženjima. U poslednje vreme smo svedoci da zbog predmeta verske nastave u školama imamo sve veći broj dece koja dolaze u crkvu. Danas na Veliki Četvrtak smo imali punu crkvu dece iz predškolske ustanive i to je jako lepo. Potrebno je čuti te nevine dečije glasove jer svakome od nas treba duhovna obnova, pogotovo u poslednje vreme kada ima toliko iskušenja i kada smo prošli kroz pandemiju i koronu ali je sada hvala Bogu to iza nas“, kaže Janković.

Narod na Kosovu je kroz vekove mnogo stradao i prošao mnoga iskušenja, ali je ipak opstao u skladu sa onim što je Isus Hrist propovedao.

"Isus Hrist je rekao da svi koji pođu za njim da će biti gonjeni, tako da je to naš put, to je put svih Srba sa Kosova i Metohije, da bi došli do Vaskrsenja moramo proći kroz Veliki Petak, kroz iskušenje. Ako želimo da budemo Hristovi učenici moramo da prođemo mnogo toga, ali da na kraju ipak znamo značaj njegovih reči: Oprosti im Bože ne znaju šta rade“, zaključio je u svojim porukama protojerej Janković.

U ovom hramu, na Veliki Petak liturgija počinje u u 8 časova carskim časovima, a u 14 časova je iznošenje Plaštanice.

Na Veliku Subotu liturgija će se služiti od 8 sati, a na dan Vaskrsa u nedelju, pashalna liturgija počinje u 7 sati a nastavak liturgije je od 8 časova.