Radovanović: Sretenjski orden je čast i za školu i za naše Kosovo i Metohiju

Dragan Radovanović i Aleksandar Vučić.jpg
Izvor: Kosovo Online

Velika je čast, ujedno i ogromna obaveza što je naša škola iz jednog tako malog mesta, Sočanice, koje pripada opštini Leposavić, dobila Sretenjski orden. Čast je ne samo za školu i naše mesto već i za kompletnu opštinu i naše Kosovo i Metohiju, kaže za Kosovo onlajn Dragan Radovanović direktor OŠ "Vuk Karadžić".

Njemu je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanosti povodom Dana državnosti u Predsedništvu Srbije uručio Sretenjski orden trećeg stepena.

OŠ "Vuk Karadžić" ima 230 učenika i 54 radnika, a osnovana je po završetku Prvog svetskog rata 1918. godine.

"Škola je imala pet izdvojenih odeljenja, dva su ugašena zbog nedostatka učenika, jedno je pripalo našim komšijama Albancima koji se nalaze u Šaljskoj Bistrici, a dva izdvojena odeljenja u Vuči i Gornjoj Sočanici su aktivna i moderno opremljena. 1956. škola je izmeštena iz jedne privatne kuće u kojoj je bila od 1918. godine, sazidana je nova školska zgrada i od tada nosi naziv 'Vuk Karadžić'", kaže nam Radovanović.

On napominje da se radi po nastavnom planu i programu Ministartstva prosvete Srbije i ističe da imaju skoro sve uslove kao i škole koje se nalaze u većim mestima.

"Učenici učestvuju na takmičenjima od opštinskih do republičkih i na međunarodnim konkursima i ostvaruju dobre uspehe. Rad škole je još 2013. godine bio prepoznat, tada je Ministarstvo prosvete meni kao direktoru dodelio Svetosavsku nagradu, a 2020. godine je Svetosavska nagrada pripala ustanovi. Unazad pet godina na Međunarodnom sajmu obrazovana "Putokazi" u Novom Sadu škola je svaki put odlikovana Velikom zlatnom medaljom, što je velika čast i tako smo došli i do ove krune našeg delovanja", navodi Radovanović.

Ističe da škola ima izuzetno dobru sardnju sa Ministarvom prosvete, školskom upravom u Kosovskoj Mitrovici, lokalnom zajednicom opštine Leposavić, sa udruženjem direktora osnovnih i srednjih škola Srbije, sa Savezom potomaka ratnika Srbije od 1912-1920. iz Beograda koji gaji tradiciju Topličkog ustanka.