Raka: Epidemiološka situacija na Kosovu među najboljim u Evropi

Ljulj Raka
Izvor: Koha ditore

Epidemiološka situacija na Kosovu trenutno je jedna od najboljih u Evropi, rekao je mikrobiolog Ljulj Raka, prenosi Koha.

Raka je u jutarnjem programu na KTV ipak dodao da Kosovo nije nikakva posebna oaza i da, imajući u vidu brzo širenje delta verzije koronavirusa u drugim zemljama, jedina zaštita ostaje vakcinacija.

"Ujedinjeno Kraljevstvo i Izrael, koji su primeri vakcinacije, imaju veliki porast od preko 50.000 slučajeva dnevno. Britanija je uklonila sva ograničenja, ali ovo povećanje slučajeva nije praćeno povećanjem broja hospitalizacija ili smrtnih slučajeva. A ovo je suštinski, i omogućeno je vakcinacijom", rekao je Raka.

Raka je dodao i da o tome govori i primer SAD gde je 99 odsto smrtnih slučajeva u poslednja dva meseca, među onima koji su oklevali da se vakcinišu.

Na Kosovu je do sada broj vakcinisanih sa prvom dozom veći od 230.000, dok je drugu dozu primilo njih nešto više od 90.000 hiljada.

Od početka pandemije potvrđeno je 107.926 slučajeva zaraze koronavirusom, a 2.265 osoba je preminulo od posledica kovid-19.

 

Mara
22. Jul 2021.
Sve je to lepo Raka i svima nama je drago zbog toga,ali epidemioloska situacija na KM ne moze da se poredi sa drugim zemljama,a to je zato sto Kosovo nije deo UN a samim tim nije drzava a dobro se secam su vakcine stizale kao donacije Kosovu iz UN i EU ,tu je i Hrvatska, CG,Albanije i druge a jedan deo stanovnistva vakcinisao se i u Raskoj,Bujanovcu i gde vec.Zbog toga se i ne zna pravi broj vakcinisanih na Kosovu.Tako da ne mogu da se slozim sa tobom da je Kosovo medju najboljima.