Raseljeni Srbi iz Đakovice traže da im se omogući poseta grobljima i manastiru

Raseljeni Djakovicani u Gracanici
Izvor: Opština Đakovica

Privremeni organ opštine Đakovica očekuje da će se u najskorije vreme stvoriti uslovi da se Srbima proteranim iz tog metohijskog grada omoguće posete grobljima i manastiru Uspenja presvete Bogorodice. U saopštenju podsećaju da su u ovom manastiru dve monahinje i jedna iskušenica, koji su pod policijskom zaštitom, jedini stanovnici srpske nacionalnosti u ovom gradu.

U Đakovici je do juna 1999. godine živelo oko 12.000 Srba, a lokalni albanski ekstremisti uništili su sve njihove crkve, od kojih je samo jedna obnovljena, i to upravo ona u centru grada, o kojoj se stara igumanija Teoktista, i koja je nakon obnove preimenovana u manastir.

U saopštenju predsednika Privremenog organa opštine Đakovica Milenka Jovanovića se navodi da su raseljeni Đakovičani i ove godine organizovano stigli iz centralne Srbije i sa severa Kosova u Gračanicu kako bi sa svojim sunarodnicima iz drugih krajeva prisustvovali proslavi Vidovdana.

Njihov jučerašnji dolazak na proslavu Vidovdana organizovao je Privremeni organ opštine Đakovica uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Nakon učešća sa ostalim vernim narodom i sveštenstvom u Vidovdanskoj liturgiji koju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije (Jeftić), oni su posetili Gazimestan, gde je služen pomen kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine.