Ristići iz Kosova Polja: Preživeli smo pogrom, ali smo se vratili kući i nećemo da je prodamo

Slobodanka i Jordan Ristić
Izvor: Kosovo Online

Gledali smo kako kuće gore, slušali jauk žena, vrisak dece i svako prisećanje na događaje 17. marta 2004. godine unosi nam nemir i strah od terora kojeg smo preživeli, kažu u razgovoru za Kosovo Onlajn Slobodanka i Jordan Ristić iz Kosova Polja.

Supružnike Ristić i njihovu ćerku Sofiju u naletu razularene mase, koja je u Kosovu Polju 17. marta, pre 18 godina, uništavala sve što je srpsko, spasili su komšija Albanac i međunarodni policajac iz Filipina. Oni su ih evakuisali do Ugljara, obližnjeg srpskog sela.  

"Dao nam je Besu, bez brige nemojte da se plašite, ali komšika kuću morate da napustite. Dajte mi ključ od kuće i za sve šta vam treba ja sam tu", ispričala je Slobodanka kako ih je spasio komšija Albanac i zaštitio njihovu kuću od rušenja i paljenja.

Jordan je te noći obišao kuću. Nije mogao da zaspi i nameravao je sa suprugom i ćerkom da se odmah vrati.

"Pored puta je sve gorelo što je bilo srpsko. Šurakova kuća i kafana su zapaljene. Preko noći sam dolazio da vidim kuću, a supruga mi to nije dozvoljavala. Rekao sam joj idem, pa šta bude", priseća se Jordan.

Nakon tri dana od pogroma Ristići su se vratili u kuću u kojoj i danas žive. Pre i nakon pogroma srpske porodice su prodale imanja na kojima su sazidani i grade se i danas raskošni građevinski objekti u vlasništvu Albanaca. Slobodanka i Jordan su odlučni da ne prodaju kuću i dvorište.

"Da prodamo nećemo, jedino ako nas isteraju puškom i nožem.  Ranije je ulica bila cela srpska, dogovor je bio da se niko ne seli, ali preko noći dogovor je propao", kazala je Slobodanka.

Njihova ćerka Sofija Tanasković priseća se preživljenih trauma i toga kako je majka na rukama iznosi iz kuće, nebi li spasila njen život od napadača. Sofija sada ima dva sina i ni ona ni suprug ne nameravaju da napuste Kosovo, iako 18. godina čeka da se zaposli u struci kao medicinski radnik. Svakog dana obilazi stare roditelje i brine o njima.

"Postoji i dalje ta neka nada da ću se zaposliti i planiram da ostanem ovde sa svojom porodicom i  roditeljima. Nama je to trenutno najveći problem što ne radim nigde, a to je i moja najveća želja kao i mojih roditelja da se zaposlim i nastavimo život u Kosovu Polju", kazala je Sofija.

U Kosovu Polju je živelo oko 15.000 Srba. Danas je taj broj mnogo manji. U jednom naselju i nekoliko kuća živi oko 60 Srba.