Sa Kosova za šest meseci otišlo 108 lekara

Lekari
Izvor: Reporteri

U prvih šest meseci ove godine posao u javnim zdravstvenim ustanovama napustilo je 108 lekara, a predsednik Komore lekara Kosova Pljeurat Sejdiu smatra da je odlazak lekara sa Kosova zabrinjavajući, prenosi Koha.

On je podsetio da sa Kosova odlaze i lekari na specijalizaciji zbog loših uslova za sticanje znanja i veština.

"Broj onih koji odlaze premašiće sve prognoze za ovu godinu, a do kraja godine će više od 220 novih lekara otići sa Kosova. Ovo je alarmantno", rekao je on.

Ministar zdravlja Rifat Ljatifi smatra da je bekstvo lekara sa Kosova fundamentalni problem za zdravlje. Iako kaže da radi na stvaranju boljih uslova za zdravstvene radnike, istakao je da nikada neće moći potpuno da bude zaustavljen odliv mozgova.

"Odluka lekara ili medicinske sestre da ostane na Kosovu ili da ode u inostranstvo je veoma složena. Da promenimo sve, da izgradimo sve nove centre i ostvarimo sve programe koje naša strategija i vlada imaju pred sobom, nećemo moći potpuno da zaustavimo odlazak lekara", naglasio je Ljatifi.

Najbolje rešenje za sprečavanje odlaska medicinara, prema rečima direktora Kliničke univerzitetskog centra Valjbona Krasnićija jeste usvajanje Zakona o platama.

"Ono što je najpotrebnije je zakon o platama gde će zdravstvenim radnicima biti obezbeđena i zagarantovana pristojna plata u odnosu na školovanje koje su završili i posao koji obavljaju u zdravstvu pacijenata. To je najbolji način i signal da zdravstveni radnici znaju da su potrebni. Pravo je svakog pojedinca i lekara i medicinskih sestara, da teži najboljem mogućem za svoju profesiju i svoju porodicu. Ali, ono što nam je u ovoj fazi najpotrebnije je usvajanje Zakona o platama gde bi zdravstveni radnici našli svoje zasluženo mesto", rekao je on.

Zabrinutost zbog odlaska zdravstvenih radnika iz javnog sektora izražavaju i iz Udruženja za zaštitu prava pacijenata.

Besim Kodra iz ovog udruženja ističe za Kosovo pres da se odlaskom lekara povećavaju liste čekanja, a smanjuje kvalitet zdravstvenih usluga.

"Ovo nesumnjivo stvara poteškoće jer će se povećati liste čekanja, s druge strane građani koji imaju zdravstvene probleme ne mogu da ih reše zbog nedostatka kadrova koji te potrebe moraju ispuniti, a to nesumnjivo utiče i na opšte zdravlje građana. Država treba da razmisli o tome i da radi na podizanju kvaliteta zdravstvenih usluga i uslova rada za te zdravstvene radnike kako bi ovde mogli da rade za misiju za koju su obučeni i koja je potrebna pacijentima", naglasio je Kodra.