Savet roditelja: Na Kosovu jednostranom odlukom uvode u škole šest radnih dana

Učionica
Izvor: Reporteri

Savet roditelja usprotivio se predlogu Ministarstva prosvete o nadoknadi nastave zbog štrajka u obrazovanju, navodeći da u Belgiji, Islandu, Japanu i mnogim drugim zemljama nastoje da nastavnici rade četiri dana nedeljno kako se učenici ne bi umorili i kako ne bi gubili kreativnost, dok se na Kosovu uvodi šestodnevna nastavna nedelja, prenosi Reporteri.

Osim saveta roditelja, sa odlukom resornog ministrastva da časovi izgubljeni tokom štrajka budu nadoknađenu subotom, nije saglasan ni Ujedinjeni sindikat obrazovanja. 

Savet roditelja smatra da su odlukom ministarstva opterećeni učenici i da je ona doneta bez obzira na stav roditelja i učenika.

Kako su naveli, takvim jednostranim kreiranjem politike u obrazovanju narušava se ljudsko i intelektualno dostojanstvo učenika.

"Bez obrazloženog dogovora i usaglašenosti, nastavićemo da ukazujemo na nepravilna kretanja, sa višestrukim lošim efektima, bez perspektive da javno obrazovanje može da se izvuče iz zaostalosti, nepovezanosti i beskorisnosti", navodi se u saopštenju Saveta roditelja.

Smatraju da je za kreiranje politike, posebno u obrazovnom sistemu, neophodan preduslov iscrpna diskusija svih zainteresovanih strana o svakom važnom pitanju koje utiče na decu, roditelje, nastavnike i ceo obrazovni sistem.