Skup Srba u Beču: Bombardovanje SRJ izazvalo sve ono što se danas dešava

Skup Srba u Beču na godišnjicu Nato bombardovanja
Izvor: Kosovo Online

Na mestu na kojem su tokom 1999. godine protestovali protiv bombardovaja SRJ svih 78 dana, i ove godine, 25. za redom, Srbi su se okupili u centru Beča, odali poštu žrtvama, ističući da je to što se tada desilo Jugoslaviji, izazvalo sve što se i danas dešava u svetu.

Pomen "Da se nikada ne zaboravi" organizovao je, kao i do sada, Srpsko-austrijski pokret solidarnosti, na trgu Štefansplac u centru Beča.

Skup je počeo zvucima sirene za vazdušnu opasnost, a zatim je usledio minut ćutanja za sve postradale u bombardovanju.

Okupljeni su nosili zastave Srbije, kao i poruke "Nema predaje".

Za govornicom su se smenjivali Srbi i Austrijanci, koji su od početka, od marta 1999. godine pružali podršku Srbima na protestima.

Ukazali su da je napad Natoa bilo kršenje međunarodnog prava, koje je izazvalo sve ono što se danas dešava u svetu.Uz napomenu da Austrija tada nije bila neutralna, pozvali su zvanični Beč da se vrati pravoj neutralnosti.

Dok se obraćao austrijski mirovni aktivista Vilhelm Langtaler, koji je od prvog dana agresije 1999. godine bio uz Srbe, na binu se popeo jedan Austrijanac i pokušao da mu oduzme mikrofon iz ruke, ali je brzom reakcijom redara sprečen veći incident.

Učestvovali su i članovi više srpskih klubova iz Austrije, koji su pevali pesme o Kosovu.

Sa skupa je ponovo upućen i zahtev za poštovanjem Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i teritorijalnog integriteta Srbije, uz pravdu za sve žrtve, kao i zahtev za odštetu od strane država Natoa Srbiji i Crnoj Gori, te za potpuno rasvetljavanje upotrebe uranijumske municije i obeštećavanje žrtava.