Šljivančanin o Košarama: Naš vojni vrh pozvao NATO da za Uskrs bude primirje, oni udarili jače nego ikad

Duško Šljivančanin
Izvor: Printskrin

Bitka na Košarama ili pakao Košara, bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika OVK, podržavane od strane regularne Vojske Albanije i NATO avijacije. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Košare na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ, piše Pink.

Pukovnik u penziji Duško Šljivančanin  gostujući na tv "Pink" kaže da je te 1999. godine naš vojni vrh pozvao NATO, da tokom Uskrsa bude primirje, do čega nažalost nije došlo.

"To je druga faza kopnene agresije. Prva je bila dejstvo iz vazduha, mislili su da će tako slomiti moć naše vojske... Onda je usledila kopnena, potom civilna. Agresija je počela i iz vazduha i sa distance", objašnjava Šljivančanin.

On je dodao da je njihov cilj bio da se izvrši izolacija bojišta, da se okruže naše snage na KiM, dakle bilo je i vazdušnih i kopnenih udara, rekao je Šljivančanin.

Zamenik komandira karaule Košare Saša Radojević napominje da bitka jeste bila  ozbiljna vojna akcija koja je imala i plaćenike kao i terorističke organizacije koje su učestvovale u svemu.

"Do Košara se tih dana teško dolazilo. 23 godine kasnije vidimo i broj snaga, i jasno nam je da su oni sve što bi im palo pod ruke poslali u tzv. 'Žutu kuću'", rekao je Radojević.

Kako je rekao, on je lično bio prisutan svih 67 dana, i ta bitka je dobijena zahvaljujući uspešnom komandovanju i vojske.

"Mislim da ta bitka pripada svima nama", dodao je Radojević.

Radojević je kazai i da je vojsku samo Bog pogledao da preživi užase koje su doživeli za to vreme.