Špejtim Bulići o poplavama u Podujevu: Pola miliona evra štete samo na putu Pakaštica

Velika šteta od polava u Podujevu
Izvor: Reporteri

Predsednik opštine Podujevo Špejtim Bulići izjavio je danas da je materijalna šteta od poplava na njenoj teritoriji velika i da opština očekuje finansijsku podršku Vlade Kosova, jer nema doljno sredstava da je samostalno sanira, te
naglasio da je samo na Pakaštičkom putu šteta procenjena na više od pola miliona evra.

On je istakao da se situacija stabilizovala i da su putevi prohodni, ali upozorio da građani treba da budu na oprezu jer padavine još uvek traju.

"Danas se situacija stabilizovala, svi putevi su prohodni, jedino je jedan pristup selu Luga blokiran, ali postoji drugi put koji se koristi", rekao je Bulići za Reporteri.net.

On je dalje naveo da su u dva slučaja evakuisali stanovnike.

"Postoje dva slučaja gde su stanovnici evakuisani, jedan je bio slučaj lica sa zdravstvenim problemima i porodica je evakuisana uz pomoć hitne pomoći i vatrogasaca, a evakuisana je još jedna porodica. Obe porodice su poslate na bezbedna mesta", rekao je on.

Bulići je rekao da su štete veoma velike i da opština Podujevo nema dovoljno sredstava u budžetu da se nosi sa njima, pa čeka pomoć sa centralnog nivoa.

"Šteta je velika, oštećen je most, ima oštećenja i na zaštitnim delovima saobraćajnica, zbog čega su kolovozi potpuno oštećeni. Ali najveća šteta je na Pakaštičkom putu gde je, prema preliminarnoj proceni, šteta veća od pola miliona evra. Kao opština, ograničeni smo jer nemamo budžetska sredstva da pokrijemo svu nastalu štetu, i zato očekujemo pomoć Vlade", rekao je Bulići.

Naglasio je da su u Podujevu formirali komisiju za dokazivanje štete, koja vrši preliminarnu procenu štete.

Objasnio je da građani moraju da opštinskim institucijama prijave štetu i da prilože video zapise ili fotografije koje pokazuju štetu.

On je pozvao građane da budu oprezni jer opasnost od polava nije prošla i da ukoliko budu ugroženi pozovu brojeve hitnih službi.

"Pozivamo građane da budu oprezni, situacija sa padavinama se nastavlja, pa budite na oprezu i za svaki problem pozovite telefonske brojeve u Upravi javnih službi i vanrednih situacija. Pet jedinica je angažovano da nastave različite radove i stoje na raspolaganju građanima", rekao je Bulići.