“Spust bez granica” 20. i 21. avgusta u Leposaviću

Spust bez granica
Izvor: spustbezgranica.org

Tradicionalna sportska manifestacija „Spust bez granica“, ove godine biće održana 20. i 21. avgusta u saradnji dve opštine, Leposavića i Raške.

Manifestacija je prvi put organizovana pre 18 godina i od tada do danas uspeva da okuplja ljubitelje raftinga.

Jedan od organizatora, Srboljub Milosavljević kaže da će prvog dana manifestacije, u subotu 20. avgusta, u selu Ibarsko Postenje biti organizovan Omladinski kamp, a u nedelju 21. avgusta, splavari će se na plovilima, spustiti Ibrom od Leposavića do Raške.

“Omladinski kamp podrazumeva niz aktivnosti i sa njima ćemo početi u 10 sati. Počinjemo postavljanjem kampa, podizanjem šatora, organizacijom kampa, pripremom drva za logorsku vatru, postavljanjem bine. Od 13 sati počinjemo sa takmičenjem u kuvanju ribljih čorbi što će trajati negde do 19 časova” kaže za Kosovo onlajn Milosavljević.

Dodaje da je posebno atraktivan deo kampa pod nazivom “Igre bez granica” u kojima učestvuju osnovci i srednjoškolska omladina. Istog dana, od 17 sati, u okviru kampa biće održan i turnir u košarci.

”Uveče, od 20 sati imamo proglašenje pobednika u kuvanju riblje čorbe, a potom, uz logorsku vatru, biće priređen i kulturno umetnički program. Imamo bendove koji će nastupiti i u čijem izvedbama će publika moći da uživa” dodaje Milosavljević.

U nedelju, okupljanje učesnika raftinga je u 7 sati, a polazak je planiran za 10 časova.

“Drugog dana održavanja manifestacije, poželjno je da učesnici na mesto polaska (kod bazena u mestu Ibarsko Postenje) dođu u 7 sati ujutru, zaduže čamac. Oni koji imaju svoja plovila da ih pregledaju, pripreme za vodu, dobiju još po neku instrukciju ili savet od nas kako da se ponašaju na vodi. Ne sumnjamo da dobar deo učesnika to već zna. Sam spust počinje u 10 sati i očekujemo da u Raški budemo oko 16 časova”, kaže Milosavljević.

Rafting se završava kod bazena u Raški, gde splavare tradicionalno, svake godine čeka Vojska Srbije sa kazanom vojničkog pasulja.

Prethodnih godina, koje su i u bezbednosnom i u epidemijskom smislu bile stabilnije, spust je umeo da okupi i oko 800 učesnika na vodi, a ove godine organizatori očekuju oko 15 ekipa sa po deset članova.

Dodaju da, iako je jako komplikovano organizovati jedan ovakav sportski događaj, koji podrazumeva prelazak administrativne linije vodenim putem,zbog obezbeđivanja odobrenja institucija i sa jedne i sa druge strane Jarinja, organizatori se trude da svake godine pruže ljubiteljima reke uživanje i druženje, a manifestaciji nastavak tradicije.

Glavni pokrovitelj manifestacije je Opština Leposavić, uz podršku Opštine Raška.