U Beču prikazan film o herojima sa Košara

Film o borcima sa Košara u Beču
Izvor: Kosovo Online

Publika u Beču imala je sinoć priliku da pogleda dokumentarni igrani film "Čujte Srbi - Arčibald Rajs u Srbiji" i "Putevima junaka: Košare, Hilandar, Kajmakčalan", ali i da razgovara sa herojima sa Košara.

Režiser filma Goran Vukčević rekao je da je u oba filma reč o Kajmakčalanu, i da time povezuje borce sa Košara i Kajmakčalana, koji su bili posebni heroji.

Istakao je da mu je drago što su, posle prikazivanja u Čikagu, gde zbog pandemije nije mogao da prisustvuje, filmovi doživeli u Beču pravu premijeru u dijaspori.

"Znamo koliko je Beč značajan za naše ljude, koji ovde čuvaju naš nacionalni plamen i identitet", rekao je Vukčević.

Priča o putovanju ratnih veterana, koji su izvojevali pobedu u jednoj od najtežih bitaka tokom NATO agresije 1999. godine na Košarama, u najveću srpsku svetinju - manastir Hilandar, a zatim i na Kajmakčalan, poprište borbe junaka od pre jednog veka, priča je o veri, stradanju, patriotizmu i večnom sećanju na sve hrabre srpske borce.

Bitka na Košarama, borba je o kojoj se donedavno nije mnogo govorilo i pobeda koja je sačuvala Srbiju.

Film o onima koji su preživeli borbu ostavio je jak utisak na sve koji su prisustvovali projekciji, pa i na same borce koji su došli u Beč, kako bi kroz sećanja na taj presudni momenat u odbrani zemlje, sačuvali i sećanje na svoje poginule saborce.

Jedan od inicijatora snimanja filma, predsednik Udruženja boraca Košara i Paštrika iz Nove Pazove, Mile Rosić rekao je da film nije rađen samo da bi se čulo o borcima sa Košara, već da bi se videla duhovnost hrišćanstva, odnosno ono što ih povezuje, ljubav prema domovini, patriotizam, pravdoljubivost.

"Sada se, hvala bogu, sve više i više čuje za nas. Ranije, niko niša nije o nama pričao, ali je tek poslednjih nekoliko godina, od kada je SNS došao na vlast, počelo da se priča o Košarama, o pokojnom Tiboru Cerni, svim vojnicima koji su bili veliki heroji i koji su spasili našu državu", rekao je Rosić.

Ta je bitka, ističe, "bila prekretnica rata 1999.godine, i da ta bitka nije odbranjena, možda danas ni tog dela Srbije, Kosova i Metohije, ne bi bilo".

Posebno je tragično što su najveći teret te borbe poneli vojnici na redovnom služenju vojnog roka, sa tek 19, 20 i 21 godinom.

"Oni su uspeli da sačuvaju Srbiju i srpsku granicu. To mora da se pamti", naglasio je Rosić.

Prva stanica, posle prikazivanja u Srbiji, upravo je Beč, a autori i protagonisti filma nadaju se da će ga prikazati svuda gde ima Srba, iako je, kaže Rosić, situacij takva da čim se spomene Bitka na Košarama, ima problema, kao na primer u Švajcarskoj i Nemačkoj.

"Kao da se boje same reči borbe na Košarama. U Beču ima mnogo Srba, došli smo ovde, da budemo sa ljudima, da nas vide, da objasnimo šta se tada dešavalo", rekao je Rosić.

Prikazivanje filma pratila je i jedna humana, plemenita akcija, prikupljanja sredstava za borce koji koji su u teškoj materijalnoj situaciji.

Film je "stigao" u Beč zahvaljujući SPC i društvu "Bambi", koji su želeli da doprinesu večnom sećanju na ljude koji su služili otadžbini, kada je bilo najteže.

Predsednik Kulturno-sportskog društva "Bambi" Aleksandar Stanković prisetio se da je borce sa Košara upoznao baš na Zajtinliku, u oktobru prošle godine.

"Počeli smo da razgovaramo, na temu srpstva, i Srba koji su na Zejtinliku sahanjeni. Rekao sam da mi u okviru društva 'Bambi' imamo repertoar pesama o borcima sa Košara, o Kosovu i Metohiji i svemu što se dešavalo. Da pevamo, a ne poznajemo ljude o kojima pevamo", rekao je Stanković.

I tako je rođena ideja, ali i prijateljstvo.

"Oni su tada snimali film, i dogovorili smo se da ga, u organizaciji 'Bambija' i Srpske pravoslavne crkve u Beču, prikažemo. Da svi naši vide ko su ti ljudi, lično, da razgovaraju sa njima, da čuju kroz šta su sve prošli", rekao je Stanković.

Prikazivanju u Beču prisustvovali su i potpredsednik Udruženja boraca sa Košara Saša Stefanović, te predstavnik udruženja iz Zemuna Rajko Čović, a gost na projekciji filma bio je i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić.