U budžetu za 2021. nije predviđena obećana pomoć od 300 evra za 30.000 radnika

evri
Izvor: Kurir

Gotovo 30.000 radnika koji su ostali bez posla tokom pandemije koronavirusa možda neće dobiti obećanih 300 evra, iako je to bio uslov Demokratske partije Kosova da glasa za Zakon o ekonomskom oporavku, piše Reporteri.

U zamenu za glasove poslanika ove stranke, premijer Avdulah Hoti obećao je da će ispuniti obećanje, ali sporazum možda neće biti sproveden.

Ministarstvo finansija i transfera saopštilo je pre nekoliko dana da ovaj amandman nije pokriven finansijskim sredstvima u odobrenom budžetu za 2021. godinu.

Vlada Kosova priprema plan sprovođenja Programa za ekonomski oporavak za 2021. godinu, za koji se očekuje da će biti izglasan u vladi do kraja januara. Kriterijumi i način primene mere za podršku radnicima koji su izgubili posao kao rezultat pavidemija kovid-19 biće otkriveni u vladinoj odluci i javnost će biti blagovremeno obaveštena.

U međuvremenu, Nezavisni sindikat privatnog sektora ovo smatra vrlo zabrinjavajućim.

Jusuf Azemi, predsednik ovog sindikata, kaže da se nada da se tako nešto neće dogoditi. O razlozima zbog kojih vlada nije opredelila ta sredstva nemaju odgovor ni iz opozicije. Eman Rahmani iz Pokreta Samoopredeljenje kaže da to pokazuje neozbiljnost vlade.