U hramu Svetog Nikole u Prištini održana manifestacija „Čuvari tradicije“

Manifestacija Čuvari tradicije
Izvor: Radio Televizija Gračanica

Nakoh svete liturgije u hramu Svetog Nikole, koju je služio prištinski paroh Staniša Arsić, po prvi put Udruženje žena „Tradicijom kroz vekove“ održalo je manifestaciju „Čuvari tradicije“, prenosi RTV Gračanica.

„Cilj ove organizacije jeste očuvanje naše porodice, našeg postojanja na ovim prostorima. Ovo su hrabre majke i bake. Drago mi je što ste danas ovde i što ste dali podršku našem Udruženju“, rekla je Danijela Simonović, predsednica Udruženja žena „Tradicijom kroz vekove“.

„Ne zaboravite da su mnogi od vas ovde kršteni, venčani i slavili svoju slavu. Zahvaljujem se na ovoj divnoj poseti i Danijeli i njenim pratiljama na ovoj divnoj manifestaciji. Nadam se da ćemo nastaviti ovako da se okupljamo“, rekao je Staniša Arsić, prištinski paroh.

Predstavljena je i pevačka grupa „Kosovke“, ali i razne rukotvorine, stara tradicionalna jela i ono po čemu se ističe ovo Udruženje, a to su slavski kolač i ostali obredni hlebovi.

„Velika ljubav za ručnim radovima i tom tradicijom. Trudimo se da očuvamo tradiciju u svakom pogledu, i u običajima i u hrani“, kazala je članica Udruženja Nadica Jorgić.

Bogdanka Mirić, članica pevačke grupe „Kosovke“ kaže da se nada, a i da će se potruditi da ovo postane tradicija.

"Pozivamo sve generacije da se pridruže ovoj našoj kosovskoj grupi i da predstavljamo naše Kosovo i tradiciju našeg naroda“, istakla je Mirić.

Na kraju manifestacije ispred Hrama u Prištini odigrano je srpsko kolo sa pesmom „Oro se vije kraj manastira“.