U Kruševcu pamte borce koji su pali na Kosovu i 125. motorizovanu brigadu

Kruševac- spomenik-kosovskim-junacima
Izvor: ugradu.rs

Godišnjice stradanja boraca 90-ih godina, koji su živote ostavljali na ratištima, dugo su prolazile u tišini a njihove spomen ploče otkrivane su pre svega u rodnim selima i delovima grada odakle su dolazili. Međutim poslednjih godina, o tim borcima u Kruševcu se više govori, prenose Novosti.

Među prvim većim spomenicima-Spomenik palim borcima iz ratova 1991-1999, osvanuo je na Dan oslobođenja grada 14. oktobra 2018. Na postamentu sa ispisanih 69 imena nastradalih, postavljene su dve figure pripadnika vojske i policije. Među njima je i ime Aleksandra Bašića, koji je poginuo na Kosovu.

“Naše izgubljene sinove ne može ništa da vrati, ali ovo je znak, da ih se savremenici sećaju”, posvedočila je za “Novosti” na otkrivanju spomenika, Milena Bašić, majka poginulog rezerviste.

Dve godine kasnije, na Slobodište je pristigao repariran tenk T-55, korišćen u borbama u reonu karaule Košare. Drugi tenk, stacioniran je u kasarni “Car Lazar”. Komanda za razvoj Rasinske brigade, formirane 2011, nastavila je i na taj način tradiciju 125. motorizovane brigade, koja se borila protiv OVK.

“Ta dva tenka su izvela do tada nezabeležen manevar: uspeli su da se popnu na nadmorsku visinu koja premašuje 1.000 metara i odatle su dejstvovali”, kaže istoričar Goran Vasić.

U bivšoj kasarni “Rasina”, Spomenik braniocima otadžbine 1998.i 1999.godine,podignut davnog septembra,1999.godine, proširen je krajem 2020. godine. Kvadratna kamena stena sa elementima krsta na vrhu, vodoskokom, kamenim stubom i četiri položene mermerne ploče sa imenima 142 poginula vojnika:125.motorizovane brigade, 58.lake pešadijske brigade, 53.graničnog bataljona i 7.pešadijske brigade, danas je okružena drvoredom u krugu kasarne. Pored svakog drveta je pločica sa ispisanim imenom borca palog na Košarama.

Poslednji u nizu boraca, koji je dobio obeležje u Kruševcu je policijski potpukovnik Veljko Radenović(1955-2012), predvodnik oslobodilačke bitke za Orahovac 1998.godine.

Spomenik je otkriven 24.marta, na dan obeležavanja početka NATO bombardovanja, dok je ranije,na Sretenje, mali Ilija Radenović,primio orden poshumno dodeljen dedi.

“Prošlo je dosta vremena, deset godina od njegove smrti, a opet, setili su se našeg Veljka”,  ispričala je udovica Slavica Radenović.

Pripadnici 125.motorizovane brigade,koja se smatrala jednom od najhrabrijih jedinica u dugoj istoriji ratovanja rasformirana je 2008. godine. U kasarni “Rasina”, gde je spomenik i u kasarni “Car Lazar” u čijem krugu je spomen soba posvećena pripadnicima 125-te, svakog septembra oživi sećanje na nastradale. Tu se čuva Orden narodnog heroja, koji je dobila cela brigada.