U Leposaviću počeo vanredni trodnevni post i služenje Molebnog kanona

Hram Svetog Vasilija Ostroškog
Izvor: Kosovo Online

Danas je počeo vanredni trodnevni post u svim srpskim crkvama i hramovima na Kosovu, a koji će trajati do praznika Pokrova Presvete Bogorodice.

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću okupilo se desetine vernika, kako bi se pomolilo za spasenje srpskog naroda i svih hrišćana u svetu koji stradaju. Posle večernje službe, služen je Molebni kanon Presvetoj Bogorodici. 

Vladika raško – prizrenski Teodosije juče je pozvao vernike Srpske Pravoslavne Crkve sa ovih prostora da se u naredna tri dana, pridržavaju strogog posta, kako je napisao u skladu sa svojim mogućnostima i pojačaju molitvu. 

“Povodom teške situacije u kojoj se trenutno nalazi naš narod sa svojom Crkvom na Kosovu i Metohiji, kao nadležni Episkop, očinski pozivamo sveštenstvo, monaštvo i vernike naše Eparhije raško- prizrenske da, u okviru svojih mogućnosti, ove godine poste na vodi tri dana pred praznik Pokrova Presvete Bogorodice (sredu, četvrtak i petak) i da se u manastirima i parohijskim hramovima, posle večernje službe, služi Molebni kanon Presvetoj Bogorodici. Neka bi Presveta Bogomajka svojim pokrovom zakrilila i molitvama zaštitila naš napaćeni narod, kako na Kosovu i Metohiji, tako i svuda u svetu gde hrišćani trenutno stradaju” obajvljeno je juče na eparhijskom sajtu. 

Post pravoslavnim hrišćaninima pomaže u izgradnji spasenja, a koje se sastoji u uzdražnju od izvesne vrste hrane, od rđavih misli, želja i dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava, milostinje, a i isto tako u revnosti upražnjavanja svih hrišćanskih vrlina.