U Štrpcu otvoren Turističko informativni centar i održan sajam gastronomije

Otvaranje Turističko informativnog centra u Štrpcu
Izvor: Kosovo Online

U Štrpcu je danas otvoren Turističko informativni centar, a u okviru toga i održan peti Sajam gastronomije na kome su izložena tradicionalna jela ovog kraja.

Otvaranju Turističko informativnog centra su prisustvovali predstavnici Fondacije za razvoj turizma i poljoprivrede iz Opštine Štrpce, lokalne samouprave, Kancelarije Evropske unije na Kosovu, UNDP-a, i organizacije SWG.

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić je istakao zadovoljstvo zbog činjenice da je u Štrpcu otvoren Turistički informativni centar koji će, kako je rekao, u budućem periodu imati veliki značaj za opštinu, jer je već pokrenuta inicijativu za otvaranje Turističke organizacije koja toj opštini nedostaje.

„Turistički informativni centar će biti deo te organizacije koju planiramo u budućnosti, a to će u smislu ekonomskog razvoja dati veliki doprinos našoj opštini. Želim da zahvalim i svima koji su danas ovde na sajmu gastronomije i koji nam prezentuju sve ono što je lokalni proizvod u smislu hrane koja se nudi na teritoriji naše opštine, a za koju lično smatram da je najbolja i da nigde, a valjda mi to niko neće zameriti, drugde na Balkanu i šire nema bolje hrane i ponude. Opština Štrpce će ostati posvećena i mi smo podržali ono što je interes i nas kao lokalne samouprave, ali i svih građana opštine Štrpce, i nastavićemo da radimo u kapacitetu koji imamo, a zahvaljujem se i Kancelariji Evropske unije i UNDP i GIZ-u koji je pomogao ovaj sajam gastronomije, značajna nam je svaka vrsta podrške jer smo mala opština koja ponekad nema finansijskih mogućnosti da sve ideje koje naši sugrađani imaju do kraja podržimo pa je zato podrška svih značajna“, kazao je Jevtić.

Direktor Fondacije za razvoj turizma i poljoprivrede Rodoljub Mladenović je kazao da će kancelarija koja je danas otvorena biti korisna za turistički razvoj opštine Štrpce, ali i za sveukupni ekonomski razvoj opštine.

„Ono što ćete danas imati priliku da probate jesu jela tradicionalne kuhinje ovog kraja opštine Štrpce i regiona Šar planine i iz tog razloga ovaj sajam shvatam veoma važnim događajem jer je Štrpce turističko mesto i znamo da je kvalitetna gastronomska ponuda jako važan deo svake turističke ponude. Svima je poznato da opština Štrpce raspolaže sa izvanrednim potencijalima za razvoj turizma tako mi danas otvaramo Turistički informativni centar koji će kreirati turističke sadržaje, promovisati turističku ponudu našeg mesta i koji će prodavati turističke proizvode opštine Štrpce. U celom procesu imamo podršku Kancelarije EU, organizacije UNDP i opštine Štrpce“, kazao je Mladenović.

Predstavnica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Ana Sofi je kazala da je otvaranje Turističkog informativnog centra nešto što je bilo potrebno lokalnoj zajednici.

„Projekat promoviše lokalnu demokratiju i politiku koja odgovra potrebama građana i ima za cilj jačanje partnerstva između lokalne samoupravei civilnog društva. Ovaj projekat je rezultat konsultacija koje su se održale  među zajednicom, gde su građani razgovarali o tome šta bi moglo biti prioritet za opštinu i to je ideja koju smo izneli, turistički informativni centar, a bilo je mnogo ideja. Ovo je ono što je zajednici ovde potrebno“, kazala je Sofi.

Na  sajmu gastronomije svoje proizvode su izložili lokalni proizvođači iz opštine Štrpce i okolnih mesta, pa su posetioci mogli da uživaju u degustaciji domaćih pita, proja, sireva, sokova i rakija kao i tradicionalnih slatkiša.

Srbinka Janićević iz Berevca je donela sve ono što proizvodi njena porodica.

„Doneli smo šarski sir, urdu, domaću pitu. Sir sami proizvodimo, pita je sa domaćim korama, spanaćem domaćim kiselim mlekom, jajima“, kazala je Janićević

Svoju ponudu predstavili su i lokalni ugostitelji. Jedan od njih Nenad Janićević ističe da je ovo prilika za promociju, ali i za dovođenje novih gostiju.

„Ovde smo spremili neke lokalne tradicionalne specijalitete, tu su pitice, projice, šarski sir, neki sosevi koje koristimo u našem restoranu, i jela koja su zastupljena u našem restoranu. Ovi sajmovi znače jer smo vidljiviji, razmenjujemo iskustva, kontakte. Ljudi koji dođu iz drugih sredina mogu da vide našu ponudu, a prilika je da se dovedu i novi gosti“, kazao je Janićević,

Sajam gastronomije je naišao na veliko interesovanje meštana koji su uživali u lokalnim specijalitetima.