Udruženje "Alji Hadri": Ustavni sud da poništi odluku o vraćanju zemljišta manastiru Dečani

Manastir Visoki Dečani
Izvor: Twitter

Udruženje istoričara "Alji Hadri" iz Dečana pozdravilo je odluku Ustavnog suda kojom se priznaje radni staž svim radnicima sa Kosova koji su napustili posao 90-tih godina i ocenilo da bi taj sud istim kriterijumom trebalo da se vodi i u slučaju zemljišta manastira Dečani i poništi svoju prethodnu odluku, prenosi Ekonomija onlajn.

Iz tog odruženja objašnjavaju da je u obrazloženju presude Ustavnog suda od 30.12. 2022. navedeno da se radnicima priznaje radni staž i da će im biti nadoknađeni doprinosi zbog regulisanja prava na penziju, jer je utvrđeno da je većina njih "u istorijskim i političkim okolnostima 90-ih godina, napustila posao na osnovu diskriminatornih zakona".

Udruženje istoričara iz Dečana navodi da je iz obrazloženja Ustavnog suda jasno da su "90-tih godna na Kosovu vladali diskriminatorski zakoni koje je Srbija donela za Kosovo" i dodaje da bi isti aršin trebalo primeniti i u slučaju povraćaja zemljišta manastiru Dečani.

Istoričari iz Dečana ocenili su da Ustavni sud ima dvostruke aršine i da je zemljište manastiru Dečani presudom tog suda vraćeno na osnovu "zakona iz 90-ih", koji su najnovijom presudom ocenjeni kao diskriminatorni.

Zbog toga su iz Urduženja pozvali sud da preinači svoju prvobitnu odluku o vraćanju zemljišta manastiru Dečani.

Ustavni sud Kosova presudio je 2016. godine da 24 hektara zemljišta, oko kojih se manastir Visoki Dečani sporio sa društvenim preduzećima "Alpiko" i "Ilirija", pripada manastiru.