Ugljare: Život u neizvesnosti i strahu od incidenata

Ugljare
Izvor: Kosovo Online

Osnovnu školu „Ugljare“ u istoimenom selu nadomak Kosova Polja, pohađa oko 80 đaka, a ove godine upisano je devetoro prvaka. Incident koji se dogodio sredinom maja, kada su nepoznate osobe pucale u blizini školskog dvorišta u kome su se nalazila deca, nisu zaboravli ni učenici, a ni roditelji.

Direktorka Osnovne škole u Ugljaru Vesna Martinović kaže da nastava u toj obrazovnoj ustanovi teče po planu i programu. Broj đaka, uprkos incidentu koji se dogodio u maju mesecu, dodaje, nije se smanjio.

„Naša škola je mala, sa malim brojem učenika, ali to su dobra deca koja idu na Republička takmičenja, to su deca koja imaju interesovanja za likovno, muzičko, imamo izvanredne rezultate iz svih predmeta, kao i izvanredne nastavnike, i žao mi je što smo došli u žižu interesovanja zbog takvih incidenata, a ne zbog dostignuća učenika“, rekla je Martinović.

Kosovska policija je slučaj pucnjave, koji se 17. maja dogodio u blizini škole, okarakterisala kao „izazivanje opšte opasnosti“, a ustanovljeno je da je pucano iz vozila u pokretu. U tom trenutku u školskom dvorištu nalazilo se troje dece, a prema njihovom svedočenju, napadač im se obratio na albanskom jeziku. Tri maloletna lica uhapšena su posle nekoliko dana zbog pucnjave.

Incident koji se dogodio pokazuje u kakvoj se situaiciji nalaze Srbi na Kosovu, tvrdi Martinović.

„Strah postoji, ali mi moramo da živimo. Živimo normalno, svi se krećemo, deca izlaze, i dalje se okupljaju u školskom dvorištu, ali strah i dalje postoji kod dece i kod roditelja. Svi koji znaju prošlost Kosova, znaju da ovde nikada nije bilo mira, da nikada nije bila stabilna situacija za život, bili su periodi bezbednosti, ali su uvek bili sporadični incidenti. Tako da će ovoj prostor uvek biti prostor gde će bti incidenata, loše situacije na međunacionalnoj osnovi“, istakla je Martinović.

Nakon pucnjave, roditeljima je ostala navika da decu svakodnevno prate do škole i nazad. Marija Jovanović iz susednog Bresja, čija deca pohađaju školu u Ugljaru, ističe da je strah svekodnevno prisutan.

„Deca svakodnevno moraju da se voze i vraćaju iz škole. Naravno, oni žele da se nakon nastave poigraju sa svojim vršanjacima, isto tako moramo da ih vozimo i vraćamo, stalno smo na telefonskoj liniji, kako bi proverili da li je sve u redu. Nema zadržavanja do kasno uveče, najkasnije do 22 časova“, rekla je Jovanović.

Predsednik Privremnog organa opštine Kosovo Polje Aleksandar Trajković kaže da u međuvremenu nije zabeležen nijedan veći incident u selu, međutim, put koji prolazi kroz Ugljare vodi do Kosova Polja, pa velki broj Albanaca prođe kroz selo, zbog čega su meštani uvek na oprezu.

„Pritisci koje vrši premijer tzv. Kosova Kurti na severu se osećaju i ovde, to je očigledno. Prvi ja moram da ispratim svoju decu do škole, dešavalo se da neko pored škole prođe autom 100 na sat, zdrav razum kaže, kao i zakon, da pored škole treba proći sa nekim ograničanjem, a ovde svakodneveno, u vreme kada deca završavaju školu, možete videti kako automobili prolaze velikom brzinom“, rekao je Trajković.

Uprkos pritiscima, žitelji Ugljara planiraju da ostanu na svojim ognjištima.

„Koliko ćemo moći to ne znamo, pored pritisaka koje trpimo od komšija Allbanca, nadam se da će to što pre da prođe, da možemo normalno da živimo, ali sumnjam. Pritisci koji oni možda selektivno rade, utiču na nas, i ako nam država Srbija pomaže maksimalno“, kazao je Trajković.

U Ugljaru je nekada živelo oko 130 srpskih porodica, sada ih ima stotinak.