UNDP donirao opremu i zaštitna sredstva Ministarstvu finansija za jačanje usluga tokom pandemije

UNDP donacija za MFT
Izvor: UNDP

Program za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu, u sklopu hitnog odgovora na kovid-19, donirao je laptopove i zaštitnu opremu Odeljenju socijalne zaštite u Ministarstvu finansija i transfera koja će omogućiti Centru za socijalni rad da nastavi sa radom i pored ograničenog kretanja, saopštio je UNDP.

Primopredaji su prisustvovali ministar finansija i transfera Besnik Bisljimi, austrijski ambasador na Kosovu Kristof Vajdinger, glavna predstavnica Maria Suoko i zvaničnici MFT i UNDP-a.

U saopštenju se ističe da je ova donacija deo regionalnog programa za rešavanje inkluzivnog tržišta rada na Zapadnom Balkanu (ILMS II) uz finansije Austrijske razvojne agencije (ADA), kao i to da cilj projekta omogućavanje rada odeljenja i centara za socijalni rad uz primenu vladinog hitnog paketa pomoći u borbi protiv koronavirusa.

„Odeljenje socijalne zaštite odgovorno je za primenu 15. mere vladinog hitnog paketa koja podrazumeva stimulativnu uplatu od 130 evra za mesece april, maj i jun za građane koji žive u lošim uslovima i koji nemaju nikakva primanja na mesečnom nivou iz javnog ili privatnog sektora ili primanja iz redova socijalne pomoći. 

Uloga socijalnih centara je ključna za vreme pandemije, posebno u sferi pružanja usluga najugroženijima na Kosovu, korisnicima socijalnih usluga a trenutno ih je na Kosovu 24.689 porodica koji primaju socijalnu pomoć i onima koji spadaju pod meru 15. i od velike je važnosti da se ove usluge pruže u što skorije vreme i na efikasan način“, navedeno je u saopštenju.

Naglašava se da će IT solucije omogućiti radnicima centara da neometano obavljaju svoje poslove čak i od kuće, ubrzaće komunikaciju sa klijentima i pružiti kvalitet usluga.

“Mi radimo sa manjim brojem radnika ali i pored toga pokušavamo da ispunimo sve naše obaveze, sa posebnim naglaskom na primenu Hitnog vladinog paketa. Ova situacija pružila nam je mogućnost da vidimo da imamo prijatelje. Čast mi je da se zahvalim, kao Ministar finansija i transfera UNDP-iju i našim prijateljima iz Austrije za ovu vrednu i potrebnu donaciju.  Ova donacija posvećena je primeni mere Hitnog fisklanog paketa za najugroženije. Nadamo se saradnji sa UNDP-ijem i u buduće I na drugim projektima”, rekao je ministar Bisljimi, navodi se u saopštenju.

Glavna Predstavnica UNDP Suoko je rekla da je UNDP je posvećen podršci kosovskim institucijama tokom pandemije posebno u sferi pružanja usluga građanima na što efikasniji način.

„Važno je da oni najugroženiji, socijalno ugroženi dobiju podršku koja je potrebna. Mi smo zahvalni Austrijskoj razvojnoj agenciji na njihovoj finansijskoj podršci i partnerstvu i što danas predajemo ovu opremu, a sve kao deo regionalne saradnje u podršci inkluzivnog tržišta rada”, rekla je Suoko.

Ambasador Vajdinger izrazio je zadovoljstvo što je svedok podrške koju je omogućila njegova zemlja.

“Moje je zadovoljstvo danas što sam svedok podršci koju je omogućila moja zemlja kroz austrijsku razvojnu agenciju – ADA, posebno što znam da će ova pomoć otići najugroženijima na Kosovu. Zajedno sa našim partnerima mi podržavamo napore u borbi protiv pandemije kovid -19, rekao je Vajdinger.

U saopštenju se navodi da je UNDP donirao:

  • 12 laptopova za podršku i rad socijalnih centara;
  • 500 zaštitnih maski KN95;
  • 500 bočica za higijenu ruku od 500 ml;
  • 200 paketa zaštitnih rukavica;
  • 82 mobilna telefona sa “Scratch” karticama (20€) za ključno osoblje kako bi komunicirali sa klijentima tokom pružanja usluga i za primenu vladinih hitnih mera.

„Radom u sklopu kosovskog tima Ujedinjenih nacija, UNDP Kosovo pruža podršku građanima i institucijama Kosova da se pripreme i odgovore a i oporave od posledica kovid 19 pandemije od izbijanja iste, sa fokusom na najugroženije.

Mi smo po brzom postupku preorijentisali programe koje imamo kako bismo pomogli da se spreči širenje virusa, pomogli ljude u pandemiji i uticaju iste, da odgovore tokom pandemije i oporave se od ekonomskih i socijalnih problema u mesecima koji su pred nama“, zaključuje se u saopštenju Programa za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu.