UNS i DNKiM: Tvrdišić suspendovan sa mesta direktora RTK2 bez jasnog obrazloženja

Željko Tvrdišić
Izvor: Facebook

Udruženje novinara Srbije i Društvoo novinara Kosova i Metohije izrazili su protest zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Kosova da suspenduje direktora RTK2, kanala na srpskom jeziku, Željka Tvrdišića.

Direktor RTK2 Željko Tvrdišić rekao je za UNS da nije dobio zvanično obrazloženje odluke o suspenziji, te da ne može da komentariše taj potez uprave.

Tvrdišić je juče nakon odluke Odbora RTK na Fejsbuku naveo da "nikada, makar stradao, neće cenzurisati sagovornike".

"Molim žeton analitičare da ne koriste Gugl prevodilac. Obraz je golem kapital", poručio je Tvrdišić.

Odbor RTK na vanrednoj sednici održanoj 30. septembra, nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja u Banjskoj, preduzeo je nekoliko važnih mera da, kako navodi, ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja, među kojima je i suspenzija direktora RTK2 Željka Tvrdišića.

"UNS i DNKiM godinama podsećaju da je Ahtisarijevim planom, a kasnije i Ustavom Kosova, srpskoj zajednici zagarantovan jedan nezavisni TV kanal na srpskom jeziku koji će signalom pokrivati čitavu teritoriju Kosova, a da postojeći kablovski kanal na srpskom jeziku RTK2 ne predstavlja niti pravno, niti funkcionalno ostvarenje tog ustavnog prava i obaveze kosovskih institucija prema srpskom narodu", navodi se u zajedničkom saopštenju.

UNS i DNKiM su ukazivali da nezavisni kanal na srpskom jeziku mora imati vlastiti Upravni odbor koji bira direktora, sedište u Gračanici i da moraju postojati zakonski mehanizmi koji će garantovati nezavisne finansije, upravljačku, uređivačku i programsku politiku.

UNS i DNKiM podsećaju da je krajem jula 2019. godine v.d. urednik RTK2 Marko Lekić obavestio javnost da sajt RTK2 nije pod kontrolom redakcije.