Upravni sud osporio upis Živojina Rakočevića za predsednika UNS

UNS
Izvor: RTV

Upravni sud osporio je upis Živojina Rakočevića za predsednika Udruženja novinara Srbije kod Agencije za privredne registre, pa je Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog naloženo da taj predmet uzme u ponovno odlučivanje, piše Informer. 

Grupa članova UNS podnela je krajem juna prošle godine žalbu na rešenje APR kojim je Živojin Rakočević upisan za predsednika UNS. Ta žalba je odbijena jer je Ministarstvo za ljudska prava smatralo da njeni podnosioci nisu ovlašćena lica. Zatim su novinari Anel Grbović, Ivana Mićović, Petrica Đaković i Novica Savić početkom decembra prošle godine podneli tužbu Upravnom sudu tražeći zaštitu svojih prava.

Advokat grupe novinara i članova UNS Miodrag Stišović rekao je da je tom presudom pravilno utvrđeno činjenično stanje i da je ona potvrdila da su APR i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog povredili postupak time što nisu pravilno primenili pravo.

"Upravni sud je ovom presudom pravilno utvrdio činjenično stanje i doneo odluku osnovanu na zakonu. Prvostepeni organ, Agencija za privredne registre, i drugostepeni organ Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog nisu pravilno primenili pravo, čime su povredili postupak, kada su odbacili žalbu članova UNS koji su osporili upis Živojina Rakočevića za predsednika u nadležni registar APR i brisanje Vladimira Radomirovića od strane Nina Brajovića. Mišljenja sam, kao i sam sud, da svi članovi UNS imaju pun kapacitet i pravo da osporavaju odluke svog udruženja, naročito one za koje smatraju da su nezakonite, suprotne zakonu i Statutu UNS", rekao je advokat Stišović.

On je dodao da su članovi UNS pokrenuli odgovarajuće postupke kojima osporavaju glasanje i izbor Živojina Rakoćevića za predsednika UNS.

"Ova presuda je korak u zaštiti prava svih članova Udruženja novinara Srbije", naveo je Stišović.

Informer je od Udruženja novinara Srbije, kao i od Živojina Rakočevića i Nina Brajovića tražio izjavu povodom te presude, ali je do ovog trenutka nisu dobili.