Veliki narodni skup u Severnoj Mitrovici: "Dosta nam je Kurtijevog terora" i "Nema predaje"

Narodni skup u Severnoj Mitrovici
Izvor: Kosovo Online

U Severnoj Mitrovici održan je veliki narodni skup Srba, na kome je učestvovalo više hiljada ljudi koji su dali podršku odluci predstavnika svog naroda da napuste kosovske institucije, dok ne povuku odluku o preregistraciji i dok ne sprovedu forimiranje Zajednice srpskih opština.

Skup je počeo intoniranjem himne "Bože pravde", a ceo grad je okićen srpskim trobojkama.

Okupljeni građani nosili su transparente "Svi smo mi Nenad Đurić", "Dosta nam je Kurtijevog terora!", "Mi imamo jednu državu - SRBIJU!",  Zbog naše dece - NEMA PREDAJE!", "Zašto Srbi nemaju pravo na slobodu kretanja?", "Ja sam Srbin i ovde je sve moje", "Evropo, da li naša deca imaju pravo na slobodu"...

Rektor Univeziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Arsić izjavio je da je taj univerzitet svoju sudbinu vezao za sudbinu srpskog naroda. 

"Bez mladih neće biti ni nas, trudimo se da ih zadržimo ovde kada završ fakultet i mi smo tu da im pomognemo da ovde nađu zaposlenje, zasnuju porodice i reše stambeno pitanje. Samo zajednickim delovanjem možemo da to postignem, naša država, naš univerzitet i lokalne samouprave. Postoji potpuna posvećenost svih u ovom procesu. Učinicemo sve da naša deca žive u miru, da im pružimo najbolje uslove za rad i učenje.  

Dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr Tanja Vujović kazala je na skupu u severnoj Mitrovici da ne pomišljaju da traže drugi put osim onog koji nam kosovski Zavet nalaže. 

"Sem raznih prepreka na putu svog uzdisanja  kao naučnih radnika, osavremenjavanja naučnih programa, podizanja kvaliteta rada, primorani smo da savladavamo i brojene nedeće", kazala je Vujović.

Ona napominje da među našim studentima ima potomaka ubijenih žetelaca, kidnapovanih, nestalih i otetih Srba. Vujović ističe da razumeju i podržavaju političku odluku srpskih predstvnika da napuste sve politiičke instituce. 

"Težina i svrha borbe koju su oni vodili u okviru ovih institucija je nama jasna. Težina i posledica ove odluke takođe. Verum da ćemo složni i jednistveni okupljeni oko SL oslanjajući se na Srbiji i našeg predsednika Aleksandra Vučića uspeti da sačuvamo mir, našemo način da obnovimo dijalog", poručila je ona.

Đurić: Mi nemamo drugu zemlju

Major Nenad Đurić, suspendovani komandir policije na severu Kosova, poručio je na skupu u Severnoj Mitrovici da "Srbi na KiM nemaju drugu zemlju i da hoće na svojoj zemlji da sade cveće koje će raširiti miris mira".

Podsetio je na reči Patrijarha Pavla koji je govorio - "pre nego što mi sudiš uzmi moje cipele i idi njima".

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić pozvao je danas sve Srbe sa Kosova da dođu na skup zakazan za podne u severnom delu Kosovske Mitrovice i pošalju poruke mira, istakavši da su ostavke predstavnika Srba u prištinskim institucijama neopozive, ali i da je ostavljen prostor da se razgovara.

"Ja pozivam i sada sve Srbe da dođu na skup i da pokažu ko je naša država, ko je naš predsednik i kome mi pripadamo. Naša država je Srbija, mi drugu nemamo i nećemo", rekao je Simić gostujući na TV Prva.

Simić je rekao da su Srbi na Kosovu razočarani i neadekvatnim reakcijama međunarodne zajednice na poteze Prištine.

"EU u svojim anemičnim saopštenjima poziva Prištinu da formira ZSO", kazao je Simić.

On je objasnio da ideja o napuštanju institucija nije od juče i da su i ranije predlagali predsedniku Aleksandru Vučiću da to urade.

Uoči mitinga, jutros su održane sednice lokalnih skupština četiri opštine na severu, gde su gradonačelnici i odbornici podneli ostavke. 

Na ovaj način, predstavnici četiri lokalne samouprave na severu Kosova krenuli su u sprovođenje odluka i zaključaka koji su doneti u subotu na zasedanju političkih i institucionalnih predstavnika Srba na Kosovu.