Više od 30.000 Srba sa Kosova našlo utočište u Vranju

Vranje
Izvor: Facebook

U Vranju je tokom 1999. godine utočište našlo više od 30.000 raseljenih Srba sa Kosova, a među njima su i pripadnici romske zajednice. Raseljene porodice većinom borave u privremenom smeštaju i bore se da prežive, prenosi RTS.

Od kada su morali da napuste svoje kuće u Prizrenu žive teško, ali su, kažu, barem bezbedni.

"Od kada smo izbegli nisam išao u Prizren. Kuća zapaljena, opljačkana," kaže Džeki Đorđević iz Prizrena.

U naselju Donje Vranje, u četiri stambene zgrade žive raseljena lica, najviše iz Prizrena. Od primanja ne mogu da sastave kraj s krajem. I ono malo što prime, kažu potroše na lekove.

"Primamo 8.500 dinara, živim samo od toga, radno sam nesposoban, imam anginu pektoris i šećerni sam bolesnik. Ne radim nigde i dajem 6.000 dinara za lekove," rekao je Ranko Stanković iz Prizrena.

Sa njima su i raseljeni Romi, takođe sa Kosova.

"Živela sam u selu Žitinje, tamo smo bili pod pretnjama, a bilo je i silovanja. Devojku su silovali Šiptari, kad smo došli ovde zapalili su mi kuću sve do temelja", navela je Sabrija Alija iz Žitinja kod Vitine.

Napominje da joj je dete bolesno, prima 8.500 dinara i dodaje da žive skromno.

Jankovići su iz Gnjilana dugo su bili u kolektivnom centru, a potom u privatnom smeštaju. Uspeli su da se skuće u vranjskom naselju Raška. Žive od grnčanskog zanata i podižu dvoje dece.

"Hvala Bogu, dobro nam ide. Pomaže mi supruga, radimo naizmenično. Ja pravim, ona dorađuje ili obratno, evo već dve godine radimo", kaže Branko Janković iz Gnjilana.

Kristina Janković iz Vranja kaže da su deca mala i da za sada mogu da zarade za osnovne potrebe, ali i da planiraju da se time ozbiljnije bave.

Na Kosovu im je ostalo sve, kaže Brankov otac Živorad. Tamo mu je sahranjen četrnaestogodišnji sin Zoran koga su ubili Albanci. I Živorad je teško ranjen, vide se ožiljci od metaka koji su prošli kroz njegov vrat.

"I ja sam ranjen u ruku i u vrat. Ranjen sam sa šest metaka, jedva sam ostao živ. Mi smo otišli u njivu da žanjemo i oni su preko druge njive pustili rafal i mene i njega su izrešetali", kaže Živorad Janković iz Vranja.

Strahotu koju su doživeli ne mogu da zaborave. Najteže im pada, kažu, što se malo zna o žrtvama koje su podneli Srbi na Kosovu.