Vlada Srbije povodom dojava o bombama u školama: Promeniće se protokoli, identifikovano nekoliko osoba

MUP i Ana Brnabić
Izvor: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić informisana je danas od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova o tome da je u toku temeljna istraga na otkrivanju pošiljalaca dojava o bombama u beogradskim školama, a koja je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu usmerena na prikupljanje materijalnih dokaza prema učiniocima, za koje postoje osnovi sumnje da vrše krivična dela izazivanje panike i nereda.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, policija od prvog trenutka na ovom slučaju radi veoma ozbiljno i identifikovala je nekoliko državljana Srbije, ali i lice iz inostranstva, koji šalju ove dojave i uznemiravaju učenike, roditelje i zaposlene proteklih nedelja.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete informisali su premijerku o tome da su preduzeli sve mere i radnje kako bi stepen bezbednosti i zaštite škola bio na najvišem mogućem nivou, kao i da po svakoj pretnji postupaju, što uključuje oko 2.500 službenika na terenu dnevno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete će u naredna dva dana predložiti novi protokol o postupanju u ovakvim situacijama u obrazovno-vaspitnim ustanovama, u cilju osiguravanja potpune bezbednosti svih koji borave u školi, kao i kontinuiteta nastavnog procesa.

Objekti će posle nastave biti pregledani

Prema dogovoru koji treba da bude i konačno definisan, nadležne policijske uprave treba da pregledaju objekte uveče posle kraja nastave ili rano ujutro pre početka radnog dana, prenosi "Blic".

Nakon toga, zajedno sa domarom sledi zaključavanje objekta. U novu bezbednosnu strategiju biće uključena i komunalna policija.

Kada je reč o vrtićima roditelji će dovoditi decu do ulaznih vrata u objekat.

List ističe da će novi protokol imati definisane korake nadležnih i u slučaju da je pretnja upućena direktno školi ili MUP-u.

I vremenske prilike će uticati na protokol

Razmatra se nekoliko mogućnosti na koje utiče i kakve su vremenske prilike kako deca ne bi bila napolju. Tako recimo, ukoliko dojava o podmetnutoj eksplozivnoj napravi bude prijavljena MUP-u, svi ostaju u svojim prostorijama dok ne dođu policijski službenici koji će izvršiti pregled.