Vlada Srbije proglasila elementarnu nepogodu u 56 gradova i opština

Poplave u Srbiji
Izvor: euronews.rs

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Odluku o proglašenju elementarne nepogode u 56 gradova i opština, zbog poplava koje su zadesile Srbiju, prenosi RTV. 

Na sednici Vlade donet je i zaključak o formiranju Radne grupe za koordinaciju aktivnosti na saniranju posledica poplava i pripremi državnih programa pomoći i obnove, a kojim će biti precizirana potrebna finansijska sredstava za saniranje štete.

Kako se navodi, radnom grupom predsedavaće predsednica Vlade Republike Srbija Ana Brnabić i ova radna grupa će, shodno zaključku, imati svakodnevne sastanke na kojima će se predstavljati trenutni presek stanja u ugroženim područjima.

Vlada Republike Srbije će u najkraćem roku evidentirati nastalu štetu u svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji i izraditi plan sanacije štete, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade i dodaje da svi građani, koji su na bilo koji način pogođeni poplavama, neće biti zaboravljeni i da će Vlada nastojati da svaku nastalu štetu nadoknadi na pravedan način.

Kako se navodi u saopštenju, u maju i junu 2023. godine poplavni talasi na vodotokovima bujičnog karaktera i vodotocima drugog reda, ređe na regulisanim i uređenim delovima vodotokova, izazvali su štetu i potencijalno ugrozili navedene teritorije.