Za vreme pandemije zaplenjeno 100 tona hrane koja nije za upotrebu

krijumčqrenje
Izvor: Večernje novosti

Tokom pandemije na Kosovu Agencija za hranu i veterinarstvo neprestano proverava kvalitet hrane, a otkad su na snazi mere borbe protiv koronavirusa zaplenila je 100.000 kilograma prehrambenih proizvoda, koji nisu za upotrebu, prenosi Gazeta Ekspres.

Portparol Agencije Ljamir Tači je izjavio da su svi koji su pokušali da trguju takvim namirnicama kažnjeni u skladu sa važećim zakonima, da su prekršiocima podnete prijave pred nadležnim sudovima i naglasio da su proizvodi zaplenjeni i uništeni.

"Svi proizvođači i trgovci hranom bili su pod stalnim nadzorom kako bi se sprečilo da sumnjivi proizvodi uđu na tržište. Svi koji su pokušali da izvrše dela zabranjena zakonom su kažnjeni. Njihovi proizvodi su zaplenjeni i uništeni i to u količini od 100.000 kilograma, tu spadaju proizvodi svih vrsta koji nisu ispunili uslove za potrošnju. Prekršiocima su podneta prijave na sudu. Kontrola hrane i za uvozne i za domaće proizvode je kontinuirana", izjavio je Tači.

Naglasio je da je Sanitarna inspekcija direktno uključena na prvoj liniji fronta u borbi na sprečavanju širenja pandemije, i dodao da među njima ima i epidemiologa koji su prilikom postupaka na terenu ujedno radili i na sprečavanju širenja zaraze koronavirusom i donosili i odluke o izolaciji osoba koje su testirane pozitivno na koronavirus, kao i o onima koji su imali kontakte sa zaraženima.

"U koordinaciji sa Kosovskom policijom, sanitarni inspektori su fizičkim licima izrekli administrativne mere u više od 130 slučajeva, a protiv pravnih lica u oko 120. Za 200 slučajeva naredili su mere dezinfekcije javnih prostora", precizirao je Tači. 

 

 


[1] Agencija za hranu i veterinarstvo