Zbog sve skupljeg goriva, povećana upotreba skutera na Kosovu

Skuteri
Izvor: Print Screen

Zbog svakodnevnog poskupljenja goriva na Kosovu, povećana je i upotreba skutera u Prištini koji se koriste kao prevozno sredstvo, ali zbog nepoštovanja saobraćajnih pravila njihova vožnja ugrožava građane, kažu u policiji, prenosi Koha.

Na glavnom prištinskom trgu toji tabla "Zabrana vožnja za bicikle", a koja važi i za električne skutere, međutim ta zabrana se ne poštuje.

Velikom brzinom kretanja vozači skutera ugrožavaju građane u delu koji je namenjen samo za pešake.

Za nepoštovanje saobraćajnih znakova Kosovska policija sve vreme izriče kazne, a samo tokom juna izdato je . Prema njihovim rečima, samo tokom juna meseca u Prištini je izdato 36 kazni za nesavesne vozače.

"Samo tokom juna meseca, u okviru opštih policijskih aktivnosti, između ostalih, izdato je 36 kazni za vozače bicikala i električnih ili e-skutera. Ove administrativne mere izrečene su prekršiocima koji nisu poštovali signalizaciju postavljenu na ulazima i izlazima pojedinih trgova ili površina na kojima je zabranjen saobraćaj takvim vozilima", saopštila je Policija.

Vožnja velikom brzinom sa električnim skuterima ili e-skuterima dovodi u opasnost i same vozače.

Inače, Priština je već najavila da će uredba za e-skutere uskoro biti stavljena na javnu raspravu, a u predlogu dokumenta stoji, između ostalog, da će njihova maksimalna dozvoljena brzina biti 25 kilometara na čas i da će moći da ih voze samo stariji od 15 godina.