Žitelji Kosovskog Pomoravlja: Bog nam je na Kosovo poslao vladiku Ilariona

Patrijarh Porfirije i vladika Ilarion
Izvor: Večernje novosti

Žitelji Kosovskog Pomoravlja ponosni su što je nedavno hirotonisani episkop novobrdski Ilarion postao vladika, ali ističu da je on za njih ostao onaj isti monah, veroučitelj, jeromonah, otac Ilarion, koji je uvek tu za njih, pišu Novosti.

Kako ističu, vladika Ilarion je deo njih, duhovnik koji ume da se našali, nasmeje, ohrabri, posavetuje, nauči veri i životu.

"Kao da nam ga je sam Bog poslao i zato mislimo da je dostojan crkvenog čina koji mu je poveren", kažu žitelji Kosovskog Pomoravlja o nedavno hirotonisanom episkopu novobrdskom, vladici Ilarionu, poslednjih desetak godina igumanu manastira Draganac nadomak Novog Brda, danas i vikaru patrijarha srpskog Porfirija.

Svetinja u unutrašnjosti šume u izolovanom delu opštine koja okuplja vernike iz čitavog Kosovskog Pomoravlja i dalje se obnavlja. U manastiru koji je knez Lazar posvetio svojoj kćerki Dragani, broj monaha i iskušenika povećava se iz godine u godinu.

"Sada ih je tamo jedanaestorica. Osim liturgija koje se služe tokom praznika, nema dana da u manastir ne svrate gosti kako iz svih krajeva Kosmeta, tako i iz regiona. I svi budu lepo primljeni, posluženi", pričaju vernici iz novobrdske opštine.

Dodaju da posebno vole predavanja koja posle liturgije održi vladika Ilarion, ali i kasnije kada u konaku manastira odu na posluženje, ispričaju se, našale, zapevaju sa gostima koji dolaze sa strane. Tada se konak i manastirski kompleks ore uglavnom od poznatih kosovskih pesama.

"Otac Ilarion, kako smo ga donedavno zvali, a sada naš vladika, četiri godine mi je predavao veronauku u Osnovnoj školi "Miladin Popović" u Bostanu kod Novog Brda. Učio nas je o crkvi, veri, molitvi, stvaranju sveta, kako je čovek nastao. Njegova predavanja su toliko bila zanimljiva da smo jedva čekali taj čas. O svemu je pričao sa puno osećanja, a prema nama je bio pun ljubavi", priča Anđela Kostić, osamnaestogodišnja devojčica iz ovog novobrdskog mesta, koja se nedavno sa grupom vernika u organizaciji ovdašnjeg sveštenika Steve Mitrića uputila za Beograd da proprati čin hirotonije vladike Ilariona.

Kaže da su svi bili ponosni i da su samo potvrdili saznanje da u svojoj sredini imaju vladiku koji im je, kako veruju, poslat božijom promišlju.

"Često obilazim manastire, ali mislim da nikoga nisam upoznao ko je toliko u veri kao vladika Ilarion, što je meni zaista bilo neverovatno budući da je rođen u Beogradu, da se bavio glumom i muzikom. Ali, on jednostavno smatra da su Kosovo i Metohija i ovdašnje svetinje njegov dom i tako se i ponaša", kaže mladić iz sela nadomak manastira Draganac.

I dok podseća da je prethodni iguman Kiril sprečio iseljavanje Srba iz ovog dela Kosova, mladić izražava nadu da će i sadašnji, vladika Ilarion, nastaviti da bodri i okuplja narod u ovom jedinom živom manastiru Kosovskog Pomoravlja.

Vladika Ilarion često obilazi manastire, kažu vernici, ali možda najradije odlazi u Visoke Dečane gde se i "odrekao" ovozemaljskog života i gde je pre više od dvadeset godina, u jeku popularnosti, ostao da svedoči veru. Tu sa dečanskom bratijom je i primio monaški čin, a činove poslušanja primao je i sprovodio sa osmehom.

"Tako mu je jednom prilikom kada je izašao iz neke od metohijskih svetinja, negde u Klini, pukla guma na autu. Kako nije imao rezervnu, ušao je u mehaničarsku radnju i majstoru se obratio na albanskom jeziku. A ovaj je onako u čudu videvši srpskog monaha da priča na albanskom odgovorio: E, kada vidim srpskog sveštenika da priča albanski, dođe mi da se i ja prekrstim", priča za "Novosti" jedan od vernika jednu od mnogobrojnih anegdota vezanih za vladiku.

U njegovu duhovitost i dovitljivost uverila se i potpisnica ovih redova, kada je pre desetak godina umesto tadašnjeg igumana, koji je bio sprečen, trebalo da preuzme plaketu "Večernjih novosti" za "Najplemenitiji podvig" zbog obnove manastirskog kompleksa.

"Žao mi je, ali zaista neću moći da dođem za Beograd, pozvavši nas rekao je vladika Ilarion koji se potom, na naše ćutanje, nasmejao ukazavši da se šali", navode Večernje novosti.

Posle hirotonisanja oca Ilariona, bilo je mnogo komentara na društvenim mrežama.

"On koji se u svetu ostvario kao retko ko, a zatim napustio ono o čemu mase maštaju. Pronašao je mir i spokoj kao monah u dečanskoj obitelji. Za većinu nas koji smo iz prestonog grada odlazili u našu zavetnu zemlju sa željom da pomažemo naš narod i da se borimo za njega, otac Ilarion je bio neizostavna stanica i ukrepljenje", naveo je jedan od korisnika društvenih mreža, uz napomenu da ne pamti da je toliko ljudi koji žive na Kosovu video na jednom mestu u Beogradu. 

"Iako ume da se šali, vladika Ilarion nas je na časovima veronauke učio da budemo dobri i pošteni ljudi, da ne lažemo svoje roditelje. Kada bi neko od đaka zakasnio na čas, on bi kazao da mu je oprošteno jer je ljudski praštati, ali da se više ne ponovi", pričaju učenici iz škola u kojima je vladika Ilarion predavao veronauku.

Posle odlaska u Visoke Dečane majka Danica sina nije viđala godinama, pa je zato jednom prilikom kada je u organizaciji Eparhije raško-prizrenske vodio mališane na more, sačekala ispred autobusa.

"Toliko je bilo dirljivo kada je majka htela da poljubi njegovu ruku, dok je on potom uzeo njenu i poljubio, da smo se svi zaplakali", ispričala  je jedna nastavnica sa Kosova koja je bila sa učenicima na moru u Grčkoj.