Bitići na "Kopaonik biznis forumu": Kroz regionalnu saradnju do povećanja konkurentnosti domaćih privreda

Fatmir Bitići
Izvor: Vlada Severne Makedonije

Međusobna saradnja i stvaranje snažne ekonomske međuzavisnosti, umesto zavisnosti, u regionu je put koji će ceo Zapadni Balkan voditi ka prosperitetu, rastu, razvoju i otpornosti privrede, a na taj način i uključivanja u jedinstveno evropsko tržište biće olakšano, istakao je potpredsednik Vlade Severne Makedonije Fatmir Bitići na "Kopaonik biznis forumu".

Bitići, koji je zadužen za ekonomska pitanja, koordinaciju ekonomskih resora i investicije, učestvovao je u panel diskusiji na temu "Zapadni Balkan: regionalna ekonomska saradnja".

"Regionalna konkurentnost naspram regionalne konkurencije je naš izbor. Trebalo bi da prihvatimo regionalne inicijative kao priliku da olakšamo saradnju između zemalja Zapadnog Balkana i povećamo konkurentnost naših ekonomija", rekao je Bitići.

Govoreći o izazovima koje nameće geopolitički kontekst, on se osvrnuo i na potrebu "near shoringa" za kompanije koje se suočavaju sa poremećajem u lancu snabdevanja.

"Pogotovo u ovom postkriznom periodu, 'near shoringa' je jasna i naučena lekcija da zemlje Zapadnog Balkana treba brzo da primene i iskoriste svoju blizinu evropskim centrima kako bi prerasle u ekonomski prostor u kojem realizuju nove investicije, koje će doneti dodatu vrednost", rekao je Bitići.

Osvrnuo se i na ekonomske politike Vlade Severne Makedonije za jačanje konkurentnosti privrede, govoreći o Zakonu o finansijskoj podršci investicija.

"Podjednako se odnosimo prema domaćim i stranim kompanijama, aktivno im pomažemo da budu konkurentnije, da izgrade kapacitete da ispune visoke standarde u različitim industrijama. Imamo značajne brojke, samo kroz ovaj zakon smo podržali 919 kompanija sa oko 100 miliona evra, koje su uložile oko 500 miliona evra u našu privredu. Na ovaj način stvaramo domaću konkurentnu privredu i stvaramo dodatnu vrednost", rekao je potpredsednik makedonske Vlade Bitići.