Brnabić: Srbija održala rast uprkos krizama i teškim okolnostima u svetu

Ana Brnabić TV Prva
Izvor: PrintScreen TV Prva

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras na Kopaonik biznis forumu da je Srbija uspela da održi privredni rast uprkos višestrukim krizama i izuzetno teškim okolnostima u svetu, prenosi RTV.

Brnabić je istakla da postoji konstantan privredni rast naše zemlje od 2019. godine te da nije zabeležen samo 2020. zbog pandemije kada je pad bio minimalan od 0,9 odsto, pa sve do sada.

"Mislim da smo uradili dobar posao. Žao mi je što su sve ove krize išle godinu za godinom. Srbija je mogla još mnogo brže, ali kakve su bile okolnosti dobro guramo napred. Optimista sam za budućnost. Nema pauze u radu i već smo predstavili novi plan do 2027. godine - Skok u budućnost, koji predviđa ambiciozne planove", navela je premijerka.

Sigurna je da će ih i ispuniti.

Kaže da je sve to postignuto zahvaljujući zajedničkom radu predsednika Aleksandra Vučića, njenog kabineta i cele vlade.

Prema njenim rečima, država je dobro odgovorila na krize, pandemiju, rat na istoku Evrope i novi rat na Bliskom istoku.

"Usložnjavala se situacija u svetu u izuzetno teškim okolnostima smo na najbolji način vodili ekonomiju i politiku Srbije", naglasila je premijerka.

Istakla je da smo u pandemiji bili jedna od 10 zemalja sveta u kojoj je rasla zaposlenost i zemlja koja je bila prvak sveta u rastu apsolutnog broja zaposlenih.

"Sa izuzetkom te 2020, mi smo od 2012. imali stalni rast stranih direktnih investicija", kazala je.

Član predsedništva Saveza ekonomista Srbije Dragan Đuričin je u razgovoru sa premijerkom prethodno rekao da je nažalost pred nama krizni menadžment i podsetio da je Srbija imala rast od 6,5 odsto 2019. sa stabilnim kursom, ali da je došla korona, pa ukrajinska kriza i druge krize.

On je rekao da živimo u vremenu multikrize koja je došla do svog maksimuma zbog broja asimetričnih eksternih šokova i tzv. crnih labudova.

"Pokušavamo da u tom vremenu uzdignemo Srbiju posle dugogodišnje političke krize i da je približimo EU", dodao je Đuričin.

Brnabić je izjavila i da je Srbija postala zemlja koja je uspela da transformiše svoju ekonomiju od radno intenzivne do ekonomije koja je zasnovana na inovacijama i naprednoj tehnologiji.

Učestvujući na panelu "Akcioni plan zelene tranzicije u Srbiji" na Kopaonik biznis forumu, Brnabić je rekla da je Srbija do 2016, 2017. godine bili zemlja čija je ekonomija uglavnom bila bazirana na radno-intenzivnim investicijama, zato što je nezaposlenost 2012. godine bila preko 25 odsto, a nezaposlenost mladih preko 51 odsto.

"Mi kao zemlja nismo imali taj kredibilitet ili referencu za investicije i vlada pre one koju sam ja krenula da vodim 2017. godine, Vlada Aleksandra Vučića je morala da se bavi dovođenjem radno-intenzivnih investicija kako bi sa jedne strane zaposlali ljude, smanjila se nezaposlenost, obezbedila radna mesta i plate, a sa druge strane polako gradila kredibilitet kao mesta za investicije da bi u nekoj budućnosti mogli da stvaramo investicije koje su više tehnološke, napredne, kapitalno intenzivne i sofisticirane", poručila je Brnabić.

Kako je rekla, već kada je ona preuzela dužnost predsednice vlade, situacija je bila mnogo drugačija i već tada se videlo da će Srbija postići fiskalnu stabilnost i da će se nezaposlenost svesti ispod 10 odsto.

"Krenuli smo tu transformaciju ka ekonomiji koja je više zasnovana na inovacijama, naprednoj tehnologiji, ka ekonomiji koja može da stvori dodatnu vrednost. Sa takvim investicijama je izuzetno, izuzetno važno da vi ustvari imate i tu političku stabilnost koja je na jednom drugačijem nivou i demokratičnost", istakla je Brnabić.

Ona je dodala da se od doba pandemije kovida razvoj bazirao na rastu koji je dolazio iz sektora usluga.

Govoreći o investicijama, Brnabić je navela da najveći procenat njih u Srbiju dolazi iz Evropske unije, ali i da sve veći broj investicija stiže i iz Azije.

Na pitanje da li je geopolitika preplavila ekonomiju, Brnabić je rekla da u najvećem delu sveta jeste, ali da to nije slučaj u Srbiji.

Brnabić je rekla da se Srbija trudila da bude najotvorenija moguća zemlja ili najotvorenija moguća ekonomija, što je, kako je istakla, uspela da sačuva vodeći pametnu politiku.

Dodala je da i dalje najveći procenat investicija u Srbiju dolazi iz Evropske unije, kao i da sve veći procenat investicija dolazi iz Azije, što je, kako je ocenila, odlično.

Navodi da je u 2023. godine 30 odsto stranih investicija došlo iz Kine, ali da Srbija ima sve bolje odnose u investicionom, pa i u političkom aspektu sa Japanom.

"Nama je veliki fokus u budućnosti Koreja. Mi smo potpisali, kad sam ja bila u Koreji sporazum o međusobnoj zaštiti i promociji investicija, krenuli u razgovore, Koreja usvojila da mi budemo jedna od deset zemalja sa kojima razgovaraju o sporazumu o slobodnoj trgovini, izuzetno važna stvar za nas", rekla je Brnabić.