Čadež: Započinjemo novu eru u ekonomskim odnosima sa Saudijskom Arabijom

Marko Čadež u UN
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je za Kosovo onlajn u Njujorku da su bilateralni susreti na marginama Generalne skupštine UN važna prilika za razgovor o privrednoj saradnji i konkretnim projektima sa brojnim državama, sa kojima Srbija imamo dobru političku, ali još uvek ne i izgrađenu ekonomsku saradnju.

"Sa Saudijskom Arabijom započinjemo novu eru u ekonomskim odnosima. Pripremamo pokretanje Poslovnog saveta Srbija – Saudijska Arabija, uskoro u Rijadu, kao i otvaranje predstavništva PKS u toj zemlji. Velike su mogućnosti koje možemo zajedno da iskoristimo“, rekao je Čadež, koji prisustvuje sastancima ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, radi podsticanja ekonomske diplomatije.

Preneo je da izuzetno dobar bio sastanak sa ministrom spoljnih poslova Azerbejdžana, budući da se razgovaralo o najkonkretnijim mogućim projektima.

"Pre svega, u pružanju pomoći našim kompanijama, ne samo da izvoze na tržište Azerbejdžana, već i da zajedno sa tamošnjim partnerima, tamo ulažu, prave proizvodne kapacitete“, kaže Čadež.

Navodi i da je posebna pažnja bila posvećena slobodnoj zoni kod Bakua, gde postoji velika šansa da se napravi i investicija iz Sbrije u toj zemlji.

"Razgovarali smo i o nekim inovativnim stvarima i rešenjima koje Srbija danas ima, poput kompanija koje mogu da ponude inovacije u oblasti zdravstva, telekomunikacija, svega što se razvilo u poslednjih pet do osam godina“, rekao je Čadež.

Preneo je da su i predstavnici Ruande veoma zainteresovani za proizvode iz Srbije.

"Argentina je, na primer, velika sila u proizvodnji voća, sa njihove srane sveta, a mi sa naše. Kada se iskombinujemo, ako napravimo dobre poslovne aranžmane sa njihovim proizvođačima, možemo da postignemo mnogo više zajedno i da pravimo odgovarajuću sinergiju između nas“, rekao je Čadež i dodao da se odmah po povratku iz Njujorka počinje sa ugovaranjem poseta, radi što jačeg razvoja bilaterarlnom ekonomskom saradnjom.