Cene nekretnina na Kosovu rastu, prodaja stanova opada za 70 odsto

Priština
Izvor: Reporteri

Prema podacima pojedinih agencija za nekretnine i građevinskih firmi, kvadratni metar stanova na Kosovu je poskupeo za 200 evra i sada je prosečna cena kvadratnog metra oko 1.000 evra. U 2021. godini prosečna cena kvadrata je bila 800 evra, prenosi Telegrafi.

Meriton Cana iz agencije za nekretnine u Prištini kaže da svaki graditelj povećava cenu stanovanja po logici da je poskupeo materijal od kojeg se gradi zgrada.

"U Prištini, gde ima više gradnje stambenih zgrada, cene su najskuplje a kvadratni metar u proseku košta 1.300 evra, dok je Kosovo Polje grad sa najnižim cenama", rekao je Cana.

Predsednik Udruženja građevinara Kosova Faton Hodža kaže da je, osim u Prištini, povećanje cena primećeno i u drugim gradovima Kosova, poput Prizrena, Đakovice, Gnjilana i Uroševca, gde je cena kvadratnog metra od 700 do 900 evra.

U Kosovu Polju, dodaje Hodža, kvadratni metar stambenog prostora je 2021. godine bio 550 evra, sada je oko 700 evra. On dodaje da nije moguće predvideti smanjenje ili povećanje cene, jer postoji konstantno kretanje cena građevinskih proizvoda.

Iljir Meleći iz građevinske kompanije "BM Group" kaže da jsu građevinski proizvodi poskupeli za 50 odsto, poput betona i gvožđa, što je opet uticalo na povećanje cena stanova. Kaže i da je povećanje cena stanova uticalo na smanjenje kupovne moći.

"Ako uporedimo mesec jun ove godine sa prošlogodišnjim, prodaja stanova je opala za 70 odsto. U letnjim mesecima kada dijaspora dolazi na Kosovo, svake godine ima mnogo rasprodaja, ove godine je opala. Interesovanja je bilo, ali kupovine nije bilo", kaže Meleći.

Upozorenje na poskupljenje cementa navelo je nekoliko kompanija za proizvodnju betona na protest u ponedeljak ispred fabrike cementa Šarcem u naselju Đeneral janković, jedine fabrike cementa na Kosovu.

Naim Mahmutaj, predstavnik kompanija za proizvodnju betona, rekao je da je Šarcem povećao cenu cementa sa 82 evra za cigle, koliko je bilo u januaru ove godine, na blizu 130 evra. U međuvremenu, iz fabrike Šarcem kažu da je ovo preduzeće teško pogođeno povećanjem troškova energije.

Ekspert za ekonomska pitanja Skender Krasnići, ujedno i predstavnik nevladine organizacije Trgovinsko-industrijska komora, kaže da pitanje poskupljenja cementa hitno mora da reši Ministarstvo industrije, preduzeća i trgovine.

"Vlada treba da interveniše, kao što je uradila sa naftnim derivatima, kada je postavila plafon", kaže Krasnići.

Prema poslednjim podacima Agencije za statistiku Kosova, u poslednjem kvartalu 2021. godine građevinski materijal je poskupeo za više od 20 odsto.