Dug Kosova do kraja 2023. godine 2,2 milijarde evra

kosovo ekonomija
Izvor: reporteri

Očekuje se da će do kraja 2023. godine dug Kosova dostići oko 2,2 milijarde evra, uz povećanje za novih 440 miliona evra. Uprkos tome, izvršna vlast nije ponudila formulu za osiguranje održivog ekonomskog rasta, prenosi Koha.

Vlada je planirala da do kraja godine poveća dug Kosova za 440 miliona evra. Od milijardu i 753 miliona evra u 2022. godini, očekuje se da će dostići 2 milijarde i 189 miliona evra.

Iako se prognozira da će se dug povećati, izvršna vlast nije ponudila formulu koja bi zemlji omogućila značajan ekonomski rast, navodi Koha.

Prema Srednjoročnom okviru rashoda i Programu državnog duga za 2024-2026, ekonomski rast Kosova biće 5,2 odsto. Ova cifra je optimističnija od prognoza Svetske banke i MMF, koji predviđaju rast od 3,7 odsto.

Trenutno, Kosovo ima nizak nivo duga, ali se do 2026. očekuje da će dostići do 25 odsto bruto domaćeg proizvoda, odnosno preko 3 milijarde evra.

„Zbog povoljnih uslova zaduživanja, na srednji rok, vlada namerava da se lakše orijentiše na zaduživanje kod eksternih kreditora. U tom pravcu nastaviće se saradnja i komunikacija sa međunarodnim finansijskim institucijama, posebno sa razvojnim, kako bi se predstavili prioritetni projekti za privredu zemlje. To se radi kako bi se održala predvidljivost budžetskih rashoda“, navodi se u programu državnog duga 2024-2026.

U programu se pominje sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom, postignut u aprilu, za novi program podrške vredan do 260 miliona evra. On uključuje stavljanje na raspolaganje iznos od 80 miliona evra u okviru najnovijeg instrumenta MMF pod nazivom "Fond za otpornost i održivost" i uz mogućnost proširenja za još 80 miliona evra.

Očekuje se da će sredstva iz ovog programa biti stavljena na raspolaganje Kosovu za investicije u izgradnju novih kapaciteta za obnovljivu energiju vetra i sunca i da će ostatak podrške biti u vidu „stendbaj“ aranžmana u vrednosti od 100 miliona evra u naredne dve godine.

„Novi sporazumi će ublažiti negativne rizike i podržati napore Kosova da ojača kapacitete za održavanje makroekonomske stabilnosti, zatvori praznine u politici i omogući zeleniji rast“, ​​navodi se dalje u ovom programu.

Prema podacima izvršne vlasti, pored povećanja spoljnog duga, doći će i do povećanja unutrašnjeg duga, koji će do kraja 2026. godine biti 1,5 milijardi evra. Uz to, očekuje se povećanje rashoda za kamate, iako će to, prema stavu vlade, biti lako. U srednjem roku rashodi za kamate će dostići do 0,53 bruto domaćeg proizvoda.